Kanker: een rotziekte die ook je seksleven verpest

Driekwart van de kankerpatienten heeft seksproblemen na de ziekte en heeft veel moeite om hierover te praten…….

Dat blijkt uit recent Brits onderzoek en volgens medisch seksuoloog Woet Gianotten geldt deze conclusie ook voor Nederlandse kankerpatiënten.

Jaarlijks krijgen 68.000 Nederlanders voor het eerst kanker. Zeker als het de voortplantingsorganen betreft, kan de ziekte een rampzalig effect hebben op de sekslust, vertelt Gianotten in Spits.

Door medische behandeling kan het zijn dat er minder testosteron aangemaakt wordt, een hormoon dat voor zowel mannen als vrouwen de zin aanzwengelt.

Het seksleven lijdt onder het aangetaste zelfbeeld van kankerpatiënten. Zo zijn er mannen die (tijdelijk) geen erecties meer hebben door prostaatkanker en dit vreet aan hun gevoel mannelijkheid.

Vrouwen met kanker hebben moeite met hun veranderde uiterlijk. Door haaruitval, littekens en / of borstamputatie voelen ze zich vaak minder aantrekkelijk en minder vrouwelijk.

Veel patiënten zwijgen uit schaamte over hun seksuele problemen. Ze hebben het gevoel dat ze vooral blij moeten zijn dat ze nog leven. Zelfs met de eigen partner over seks praten, blijkt moeilijk.

Volgens Gianotten vinden niet alleen de patiënten, maar ook de kankerspecialisten het moeilijk om hierover in gesprek te gaan. Seksuologen zouden het juist ingewikkeld vinden om over kanker te praten.

Kortom: hoogste tijd dat een aantal seksuologen zich hierin gaat specialiseren!

Meer info? Download deze folder van het KWF over Kanker & seksualiteit

Lees ook:Weer seks hebben als je kanker gehad hebt
Lees ook:Meer keelkanker als gevolg van orale seks, maar ook meer overlevingskansen
Lees ook:Aids is een chronische ziekte
Lees ook:Slaapseks is ‘normaal’ verschijnsel
Lees ook:Prostaatkanker-behandeling maakt penis maatje kleiner

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>