Secundair vaginisme: wanneer ‘het’ niet meer lukt

tout-savoirVaginisme is het te strak aangespannen zijn van de bekkenbodem van een vrouw, waardoor intieme seks echt onmogelijk is.

Ik kende tot nu toe altijd alleen het ‘primair vaginisme’, dus bij die vrouwen bij wie penetratie nooit mogelijk is. Zelfs een tampon inbrengen lukt hen vaak niet.

Vandaag lees ik in een artikel over ‘secundair vaginisme’. Deze vrouwen hebben al normale seksuele relaties gehad, maar slagen daar nu niet meer in………….

“Meestal hebben zij al een hele weg afgelegd langs verschillende artsen, waar ze te horen kregen dat het tussen de oren zit. Uiteraard spelen psychologische factoren een belangrijke rol, maar aan de basis van vaginisme ligt meestal toch een lichamelijke oorzaak: een aanslepende infectie of een trauma, zoals seksueel misbruik. Door pijnlijke betrekkingen krijgt de patiënte angst, waardoor de bekkenbodemspieren zich opspannen en de betrekkingen nog pijnlijker verlopen: een vicieuze cirkel.”

Aldus gynaecoloog Steven Weyers van het UZ Gent in Het Nieuwsblad.

Gelukkig is er meer aandacht voor vrouwen die om wat voor reden dan ook ‘op slot’ raken en graag weer ‘open zouden willen staan’ voor seksuele betrekkingen.

Lotte Loones is seksuologe en werkt met fysiotherapeutische behandeling. Het doel  is de vicieuze cirkel van angst – spanning – pijn – meer angst te doorbreken. Lees er meer over op vaginisme.be.

Lees ook:Pijn bij het vrijen?
Lees ook:Vaginisme: veel vrouwen lijden in stilte
Lees ook:Vaginisme: je wilt wel, maar kunt geen seks hebben
Lees ook:Een vaginistische vrouw zit op slot
Lees ook:Viagra slikken of anders ‘Doet ie het of doet ie het niet?’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Secundair vaginisme: wanneer ‘het’ niet meer lukt

  1. Lydia

    Interessant, deze term kende ik nog niet.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Een vaginistische vrouw zit op slot | Seks

  3. Lia

    Wie meer informatie, tips, oefeningen en oplossingen zoekt wil ik graag wijzen op de website http://www.vaginisme.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>