Kijkoperatie bij liesbreuk verbetert seksleven mannen

Een ingreep om een liesbreuk op te lossen per kijkoperatie, is de specialiteit van het liesbreukcentrum Utrecht.

De voordelen: kleine littekens, dezelfde dag weer naar huis en direct na de operatie weer alles mogen doen.

Het blijkt tevens dé manier om de mannen in kwestie van hun pijn tijdens de seks af te helpen…..

Dat concluderen arts-onderzoeker Nelleke Schouten en chirurg Ine Burgmans van het Diakonessenhuis in het tijdschrift Surgical endoscopy.

Per jaar worden er in Nederland meer dan 30.000 patiënten geopereerd aan een liesbreuk. 95% hiervan zijn mannen. Voor patiënten met een liesbreuk is een verbetering in de kwaliteit van leven de belangrijkste reden om een operatie te ondergaan.

Het Liesbreukcentrum Nederland van het Diakonessenhuis deed onderzoek naar het effect van het hebben van een liesbreuk en de liesbreukoperatie op het seksleven. Een liesbreuk gaat vaak samen met pijn in de lies en/of het scrotum.

In het onderzoek werden 500 mannen gevraagd naar pijnklachten tijdens de seksuele activiteit voor en na een kijkoperatie. Ongeveer eenderde van hen gaf aan voor de liesbreukoperatie pijn in de lies of het scrotum te ervaren tijdens de seks. Bij de helft had dit ook een negatief effect op het seksleven. Alle patiënten werden behandeld met een kijkoperatie. Na de operatie verdween de pijn bij meer dan 80% van de patiënten.

Slechts een klein deel (1%) van de mannen dat voor de operatie geen pijn had, kreeg na de operatie juist wel pijn. Bij 1% had dit een negatief effect op het seksleven. Ernstig waren deze klachten niet en meestal werden deze beschreven als een beurs gevoel in het scrotum.

“Het hebben van een liesbreuk gaat vaak gepaard met pijnklachten. Mijn ervaring is dat mannen het vaak vervelend vinden om te vertellen dat deze klachten ook hun seksleven beïnvloeden. Het onderzoek laat zien dat de pijnklachten vaker voorkomen en dat de kijkoperatie een goede oplossing is.”, aldus Ine Burgmans, chirurg Diakonessenhuis.

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. Dit ontstaat doordat er een zwakke plek of een opening in de buikwand zit. De aandoening doet zich vooral bij mannen voor. Het kan een pijnlijk, soms branderig gevoel in de lies geven en verdwijnt nooit vanzelf. De breuk kan wel groter worden en (meer) klachten gaan veroorzaken.

Een operatie is dan nodig. Er zijn 2 manieren: de klassieke methode en de kijkoperatie (medische term: endoscopische liesbreukcorrectie). Beide technieken maken gebruik van een matje om de zwakke plek in de buikwand af te dekken. Een kijkoperatie heeft als voordeel dat het herstel na operatie korter is dan bij een klassieke (open) liesbreukoperatie. Daarnaast komt chronische pijn na de operatie minder vaak voor.

In het Liesbreukcentrum Nederland worden patiënten bij voorkeur behandeld met een kijkoperatie. Jaarlijks worden hier meer dan 1000 patiënten geopereerd door een ervaren team van 4 chirurgen. Expertise is een voorwaarde om een liesbreuk middels een kijkoperatie te mogen herstellen, zoals beschreven in de Europese en Nederlandse richtlijnen.

Meer informatie: liesbreukcentrumnederland.nl.

Lees ook:Titanium-generatie beleeft weer betere seks!
Lees ook:Prostaatbesparende chirurgie bij blaaskanker voorkomt impotentie
Lees ook:Schaamte leidt tot schade: doe op tijd de test, test, testikel test
Lees ook:Allergisch voor je eigen sperma
Lees ook:Als de pollen rondvliegen stort het seksleven van hooikoorts-patiënten in

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kijkoperatie bij liesbreuk verbetert seksleven mannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>