Schaamte leidt tot schade: doe op tijd de test, test, testikel test

LoveYourNutsOp de een of andere manier zijn hormoongerelateerde kankers bij vrouwen bespreekbaarder dan die bij mannen.

1 op de 100 borstkankerpatiƫnten is man, maar je hoort er weinig over.

Uit schaamte over klachten stellen mannen met zaadbalkanker een bezoek aan de huisarts ook vaak uit. Dit levert schade op aan hun lichaam, hun zelfvertrouwen en zo meer..

Het ergste is uiteraard dat Daardoor de ziekte dan vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt, wat leidt tot een lagere overlevingskans, terwijl deze vorm van kanker niet dodelijk hoeft te zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen. Zaadbalkanker treft vaak jonge mannen, aldus hoogleraar Harald Hoekstra. Hij pleit voor meer voorlichting onder deze groep.

Zaadbalkanker is een snelgroeiende vorm van kanker. Wanneer de diagnose laat wordt gesteld, is zwaardere chemotherapie noodzakelijk, vaak in combinatie met een operatie.

“Dat leidt tot bijkomende klachten en lagere overlevingskansen”, aldus Hoekstra. Veel van de onderzochte mannen hadden wel gemerkt dat er iets aan de hand was aan het scrotum, maar stapten er niet meteen mee naar de dokter. Die stelde in bijna de helft van de gevallen ook nog eens een verkeerde diagnose, zoals rugpijn of ontsteking van de bijbal. Huisartsen zouden dan ook vaker een echo van de zaadballen en tumoronderzoek moeten uitvoeren, aldus professor Hoekstra.

Doe dus op tijd de ballencheck. Zo gaat dat:

Lees ook:Prostaatkanker wellicht ook seksueel overdraagbaar
Lees ook:Seksproblemen na kanker
Lees ook:Keelkanker bij mannen als gevolg van orale seks verzesvoudigd!
Lees ook:Prostaatkanker-behandeling maakt penis maatje kleiner
Lees ook:Meer keelkanker als gevolg van orale seks, maar ook meer overlevingskansen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>