Mannen met dwarsleasie kunnen gevoel in penis terugkrijgen

Mannen met een lage dwarslaesie of een spina bifida kunnen dankzij een nieuwe, kleine operatie weer gevoel in hun penis krijgen……..

Dat heeft de bedenker van de ingreep, plastisch chirurg Max Overgoor van de Isala klinieken in Zwolle, laten weten.

Deze mannen kunnen vaak wel vrijen maar voelen daar niets van, omdat de zenuw is onderbroken. Als ze nog wel gevoel hebben in de lies, blijkt het mogelijk om de niet werkende peniszenuw te verbinden aan de lieszenuw.

Overgoor heeft de volgens hem relatief kleine ingreep bij 30 patiënten uitgevoerd. 80% kreeg na verloop van tijd weer gevoel terug, bij ongeveer de helft van hen ging het ook om seksuele gevoelens.

Volgens Overgoor kunnen duizenden mannen in Nederland baat hebben bij de ‘neurologische bypass’, waardoor het ook makkelijker is een erectie vol te houden en een orgasme sterker te ervaren.

De nieuwe techniek is alleen geschikt voor mannen met een beschadiging op of onder de zogeheten eerste lumbale wervel. Als het niveau hoger ligt, doet ook de lieszenuw het niet meer en heeft de ingreep geen nut.

Hij deelt zijn ervaringen in een vaktijdschrift, op congressen en met patiëntenverenigingen en hoopt dat de ingreep binnen 5 jaar in de hele wereld wordt uitgevoerd.

Een ruggenmergbeschadiging ontstaat vaak bij valincidenten en bij verkeersongevallen. Een open rug is een aangeboren afwijking. Per jaar worden er ongeveer 60 jongetjes mee geboren. In Nederland zijn 12.000 à 13.000 mensen met een dwarslaesie (meer mannen dan vrouwen). Er komen circa 450 nieuwe patiënten per jaar bij.

Lees ook:Penis-operatie na dwarslaesie lijkt hoopvol
Lees ook:Operatie voor vrouwen met dwarslaesie die gevoel in vagina terugbrengt
Lees ook:Dwarsleasie patiënten die de seks weer voelen
Lees ook:Kijkoperatie bij liesbreuk verbetert seksleven mannen
Lees ook:Slaapseks is ‘normaal’ verschijnsel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>