Jonge mensen met hart-aandoeningen in de seksuele problemen

Na een hartaanval krijgen veel relatief jonge patiënten te maken met seksuele problemen. Van degenen die voor hun infarct seksueel actief waren, waagde 64% van de mannen en 55% van de vrouwen zich niet meer aan seks in de eerste maand erna.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Chicago na analyse van de gegevens van meer dan 2800 mensen tussen 18 en 55 jaar, die een hartaanval overleefden en waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Cardiology.

Met name vrouwen kampen in het eerste jaar met seksuele problemen. Zo hadden 2 op de 5 vrouwen tot een jaar erna nog steeds een verminderd libido. 22% had last van vaginale droogheid. Ruim 20% van de mannen had te maken met erectieproblemen en bijna evenveel mannen hadden minder zin. Een jaar na de hartaanval was 94% van de mannen en 91 van de vrouwen wel weer seksueel actief.

“We weten dat verschillende factoren bijdragen aan minder vrijen na een hartaanval”, aldus cardioloog Glenn Levine in Everyday Health. “Vaak maken patiënten zich zorgen over seks of zijn ze bang weer te beginnen.” Mensen die tevens diabetes en veel stress hadden, kregen vaker seksuele problemen dan andere overlevers van een hartaanval. De onderzoekers ontdekten ook dat patiënten seks eerder uitstelden als ze niet met hun arts over seks spraken.

Illustratie: Sensual works André Brito, Portuguese fine art photographer.

 

Lees ook:Seks lokt zelden hartinfarct uit
Lees ook:Migraine-lijders hebben vaak seksuele problemen
Lees ook:Titanium-generatie beleeft weer betere seks!
Lees ook:Door de erectiemddelen geen seks meer kunnen zien
Lees ook:Seks in combinatie met hartproblemen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>