Seks lokt zelden hartinfarct uit

Seksuele activiteit is een belangrijke voorspellende factor voor kwaliteit van leven. Maar, ook een onderwerp waar veel hartpatiënten zich zorgen over maken.

Seks is echter zelden de oorzaak van een hartaanval en voor patiënten is het veilig om het leven tussen de lakens te hervatten na een cardiovasculair incident………

Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Ulm, o.l.v. Dietrich Rothenbacher onder 536 patiënten die een revalidatieprogramma ondergingen na een myocardinfarct, waarover is gepubliceerd in Journal of the American College of Cardiology.

De frequentie van seksuele activiteit (inclusief masturbatie) in de 12 maanden voorafgaande aan het myocardinfarct, werden geëvalueerd met behulp van een vragenlijsten.

Na een follow-up van 10 jaar, waren er in totaal 100 nieuwe cardiovasculaire incidenten gerapporteerd. Patiënten die seksueel actiever waren, hadden niet meer kans dan seksueel inactieve deelnemers.

Slechts 0,7% was seksueel actief in de twee kritische uren voor het optreden van het infarct. 78% was meer dan 24 uur voor het infarct voor het laatst seksueel actief.

Er kan dus geconcludeerd worden dat seksuele activiteit veilig is voor hartpatiënten en dat het zelden tot nooit een hartinfarct uitlokt.

Lees ook:HartKliniek opent spreekuur voor seksvragen
Lees ook:Jonge mensen met hart-aandoeningen in de seksuele problemen
Lees ook:Seks in combinatie met hartproblemen
Lees ook:Sekstips voor (ex-) hartpatiënten – Pas op met overspel!
Lees ook:Mannelijke hartpatiënten willen meer aandacht voor seksueel functioneren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>