Oudere mannen houden met seks hun testosteronspiegel op peil

Lang werd aangenomen dat een dalend testosteronniveau bij mannen naarmate ze ouder worden ook de oorzaak is voor hun verminderde libido. Maar het blijkt een gevalletje kip en/of ei.

Want naar alle waarschijnlijkheid is het net andersom: als mannen minder seksueel actief zijn, daalt de testosteronspiegel…….

Dat berichtten wetenschappers van de Australische University of Sydney dit weekend op het jaarlijks congres van de Endocrine Society. De biomedici onderzochten hormoonspiegels van ruim 1700 mannen van 70 jaar en ouder.

Daarbij vulden deze mannen een vragenlijst in over het aantal keren dat ze seks hadden, hoe vaak ze een erectie hadden, hoe lang die aanhield en hoeveel sexdrive ze hadden in vergelijking met toen ze 50 waren. 2 jaar later herhaalden ze deze procedure bij dezelfde mannen.

Hieruit blijkt dat een laag testorenniveau geen voorspeller is van verminderde seksuele activiteit of verminderd verlangen, maar dat ze wel verband houden met elkaar. De wetenschappers stellen nu dat verminderde seksuele activiteit en verlangen juist de oorzaak zijn van de daling in het testosteronniveau.

Of dat een andere leeftijdsgerelateerde factor ten grondslag ligt aan de daling van zowel testosteron als seksuele drive. Er werd geen verband gevonden tussen erectieproblemen en testosteronniveau.

Eerder onderzoek toonde reeds aan dat seksueel actieve mannen minder vatbaar zijn voor prostaatkanker. Mijn favoriete seksuologe Dr. Ruth Westheimer roept het al jaren: ‘Use it or lose it!’

Lees ook:Slaaptekort nekt de seks bij menopauzale vrouwen
Lees ook:Heus waar: van veel porno kijken krimpen je hersenen
Lees ook:Slaaptekort verneukt ‘s mans libido
Lees ook:Libido mannen daalt niet met het klimmen der jaren
Lees ook:Van vrouwentranen krijgen mannen weer een slappe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>