Toename soa’s zo na de zomervakantie

Volgende week begint het academisch jaar en zijn ook op de meeste scholen zijn ze weer hard aan het werk.

Op de GGD’s en andere SOA-posten moeten ze dan volop aan de bak.

Het aantal geslachtsziektes dat is opgelopen in de zomervakantie is enorm. Vooral onder jongeren………..

Dat stelt Stichting SoaCare.

“Een van de redenen hiervoor is dat onder jongeren de angst voor hiv en aids is afgenomen sinds het geen dodelijke ziekte meer is. Er wordt te makkelijk over vrijen zonder condoom gedaan”, aldus voorzitter Bram ter Harmsel en tevens gynaecoloog bij de Reinier de Graaf groep in Delft en Voorburg vandaag in SP!TS. ”Dat zou op zich nog niet zo heel erg zijn als jongeren zich maar op tijd laten testen. Maar voorlichting is niet altijd op de juiste jongeren gericht.”

Jaarlijks krijgen 100.000 mensen een SOA, waaronder 60.000 gevallen van de meest voorkomende: chlamydia. 1 op de 10 jongeren krijgt na een test bij de GGD de diagnose chlamydia, dat tot onvruchtbaarheid kan leiden. Ter Harmsel: “Hoewel het taboe rond geslachtziektes slijt, lopen teveel mensen door met een soa. In veel gevallen is gebrekkige kennis of schroom toch nog de oorzaak hiervan.”

Dat bevestigt Koen Quint, dermatoloog bij het Lumc in Leiden, die promoveerde op een proefschrift over soa’s, met speciale aandacht voor chlamydia. “Het percentage toename na de vakantie is moeilijk te bepalen, maar er is zeker een toename te zien. Waar het om gaat is dat 8% tot 12% van de mensen in de steden chlamydia hebben, onder wie veel jongeren. Zij weten vaak niet dat er een zekerheid van 100% besmetting is bij 2x vrijen. Als zij onbeschermd hebben gevreeën, is het zaak dat zij zich laten testen.”

Soa Aids Nederland ziet na de vakantie ook een toename. “In september zien we meer jongeren die bij de klinieken een soa, en vaak chlamydia, blijken te hebben. Onder 15-19 jarigen vinden de meeste infecties plaats. Dat aantal is natuurlijk nog altijd veel te hoog”, aldus woordvoerder Paul Zantkuijl.

Lees ook:Chlamydia treft niet alleen sletten of players
Lees ook:Aids is doodsoorzaak nummer 1 in Ermelo
Lees ook:Allochtone Nederlanders doen vaker een SOA-test dan autochtone
Lees ook:Chlamydia als souveniertje van de feestdagen?
Lees ook:Zwarte condooms zijn succesnummers onder gekleurde Nederlanders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>