50+ vrouwen vinden het condoom-moment maar lastig

AIDS begon z’n eerste slachtoffers te eisen in de 80′er jaren. In het begin was het vooral een ‘homoziekte’, maar het gros van de jonge mensen die destijds opgroeide, raakte vertrouwd met condoomgebruik.

Mensen die toen al in een vaste relatie zaten niet of in elk geval minder. Dat zijn de 50 plussers van nu. Velen van hen zijn nu gescheiden en begonnen aan een 2e of 3e ronde of weer aan het daten geslagen.

Met name de vrouwen uit de groep 50+ zijn niet condoomervaren en hebben dus ook een hekel aan het condoomgesprek………..

Dat blijk opnieuw uit Amerikaans onderzoek van de University of Florida, waarover is gepubliceerd in het vakblad ‘Journal of Consumer Affairs’.

De meeste campagnes ter voorkoming van SOA’s zijn nog steeds gericht op jonge mensen. Maar juist de groep 50 plussers zou meer voorgelicht moeten worden. Vooral oudere vrouwen zouden een betere dialoog met hun huisarts over het onderwerp willen en meer informatie uit de media over hoe je het onderwerp ‘safe sex’ aansnijdt met de sekspartner.

Dr. Cynthia Morton onderzocht de kennis van vrouwelijke 50-plussers op het gebied van de seksuele gezondheid. Daarbij werd ook het onderwerp ‘veilige seks’ aangekaart. Voorts werden groepsgesprekken georganiseerd waarbij werd gepraat over het vinden van een bedpartner op latere leeftijd, het beginnen over condoomgebruik en de toegang tot betrouwbare informatie over deze onderwerpen.

De studie toont aan dat oudere vrouwen wel weten dat er SOA’s zijn, maar dat ze niet gemakkelijk naar de huisarts stappen om er meer informatie over in te winnen. Ze zijn o.a. bang dat de arts denkt dat ze ‘dit al lang hadden moeten weten’.

De vrouwen bleken bovendien wel op de hoogte van het belang van condoomgebruik, maar brengen het onderwerp in bed niet ter sprake uit angst voor ruzie. Ze willen graag handvatten om dit onderwerp bij hun bedpartners goed ter sprake te brengen. Zij verwachten die tips vooral van hun huisarts, maar willen ook graag andere toegankelijke informatie, zoals via social media en vrouwenbladen.

De wetenschappers vinden dat er stappen gezet moeten worden om vrouwen voldoende zelfvertrouwen te geven het condoomgebruik te berde te brengen. Zij vinden dat niet alleen huisartsen het onderwerp moeten aankaarten, maar dat ook de publiekscampagnes vaker op ouderen gericht moeten worden.

Lees ook:Jonge vrouwen hebben graag dat mannen de condooms op zak hebben
Lees ook:Pil of condoom? Liever niet!
Lees ook:Condoomloze seks onder strikte voorwaarden kan met HIV-partner
Lees ook:Dokter Google is populairder dan de vulva-poli
Lees ook:Vrouwen vinden het fijn als mannen over condooms beginnen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “50+ vrouwen vinden het condoom-moment maar lastig

  1. H.D.B. Go

    Het wordt hoog tijd dat men bij de voorlichting van veilige seks,niet zo zeer hamert op het gebruik van condooms,als middel tegen SOA – Sexueel Overdraagbare Aandoening,maar meer verantwoordelijkheidsbesef in prent t.a.v. de sex/levenspartner om altijd eerlijk te zijn of men een SOA onder de leden heeft of men het vermoedt.Het is een kwestie van dicipline en verantwoordelijkheidsgevoel jegens de sex/levenspartner.Als men er aan twijfelt of men nog wel SOA vrij is,dan moet men domweg geen sex hebben tot men zeker weet geen SOA onder de leden heeft dan wel dat men inmiddels van de SOA is genezen. Niet het feit of men sexueel zeer actief is en al dan niet veel of weinig wisselende sex partners heeft, maar het feit of men SOA vrij is en de hygiëne strikt in acht neemt is bepalend.Een maagd die voor het eerst sex heeft en ontmaagd wordt kan al een SOA oplopen als de sex/levenspartner een SOA onder de leden heeft.Ik bedoel maar.
    Je sex/levenspartner zal maar HIV positief besmet zijn,dacht men dan werkelijk dat een condoom bescherming biedt.Je neukt niet alleen maar men zit elkaar ook nog te kussen.Het zijn toch de lichaams vloeistoffen en bloed wat de besmetting overbrengt?!
    Persoonlijk vind ik het gebruik van condooms niet zo denderend.Maar ik respecteer wel de wens van de vrouw in kwestie.

      /   Reply  / 
  2. Noah

    @ S. Crew,

    Waarschijnlijk ben je er niet van op de hoogte dat heel veel ‘hetero’ mannen (van allerlei leeftijd, ras, afkomst, godsdient, waaronder ook moslims) stiekem ook homosexuele contacten hebben. Het zal je verbazen; juist van wie je het niet zou verwachten. De sexuele partner van iemand dichtbij mij is ‘bi’ maar naar buiten toe hetero.
    Smakelijk eten.

      /   Reply  / 
  3. Pingback: 55 plussers lijken niet in een condoom te branden | Seks

  4. Pingback: Onveilig seksende 50-plussers staan stijf van de syfilus, chlamydia en zelfs hiv | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>