Orale seks gevaarlijker dan roken qua mond- en keelkanker

Al enige jaren wordt het Humaan Pappillomaan Virus als een seksueel overdraagbare aandoening erkend, die via vaginale, anale en orale seks wordt doorgegeven ja zelfs door tongzoenen volgens een aantal wetenschappers.

Het was al langer bekend dat HPV de boosdoener is bij baarmoederhalskanker, vandaar dat sinds enige jaren meisjes worden opgeroepen zich te laten vaccineren.

Het virus verdringt zelfs roken als belangrijkste veroorzaker kanker in en rond de mond onder mannen en vrouwen.

Dat blijkt uit cijfers die euroClinix heeft vrijgegeven in het kader van Mouth Cancer Action Month.

Volgens de Britse Nationale Gezondheidsdienst werden in 2011 zo’n 6800 mensen gediagnosticeerd met mondkanker. In Nederland lag het aantal patiënten volgens kanker.nl in 2013 op ruim 900, al werden daar lip- en speekselklierkanker niet bij meegerekend.

Aangezien het type Humaan Pappillomaan Virus dat in de mond wordt gevonden zo goed als zeker gerelateerd is aan seksuele activiteiten, hebben gezondheidsexperts geconcludeerd dat het zeer waarschijnlijk is dat orale seks vaak de veroorzaker is. Om overdracht te voorkomen, raden zij aan condooms, c.q. beflapjes te gebruiken

Mogelijke symptomen van mondkanker zijn zweren die niet genezen, aanhoudend ongemak of aanhoudende pijn in de mond, witte of rode vlekken in de mond of keel, moeite met slikken, een knobbel in de nek, onverklaarbaar gewichtsverlies en een slechte adem.

Gezelliger kunnen we het niet maken vandaag.

Lees ook:Berichten over pijpen en beffen dienen genuanceerd te worden
Lees ook:Michael Douglas: ‘niet van roken of drinken, maar van orale seks kreeg ik keelkanker’
Lees ook:Stijging keel- en mondkanker als gevolg van orale seks
Lees ook:Beffen en pijpen kunnen dodelijk zijn!
Lees ook:Merendeel peniskankers ook al in verband gebracht met HPV

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>