Wat zijn de risico’s van sperma slikken?

Sperma is enigszins te vergelijken met rauw eiwit en bestaat voor 90% uit water en de andere 10% bevat eiwitten, fructose, koolhydraten en mineralen zoals zink, calcium, kalium en magnesium. De eiwitten uit sperma zijn bovendien licht verteerbaar. Het doorslikken van sperma kan dus geen kwaad voor de stofwisseling.

Integendeel: volgens sommige onderzoeken bevat sperma hormoon-achtige stofjes die een antidepressief effect zouden hebben. Het zou vrouwen opgewekter maken, jonger houden, dementie tegen gaan en de slaap bevorderen. Stevige bewijzen daarvoor ontbreken echter.

Daarover bericht gezondheid.be.

Er zijn ook enkele studies die suggereren dat vrouwen die het sperma van hun partner doorslikken minder risico op een miskraam hebben als ze zwanger worden. Op deze wijze zouden zij namelijk het DNA van de vader binnenkrijgen, waardoor haar eigen lichaam eraan went en ze toleranter worden voor het toekomstige embryo, dat voor de helft bestaat uit genetisch materiaal van de man.

Lange tijd werd gedacht dat orale seks veilig was qua soa’s. Maar bij pijpen en beffen bestaat er wel degelijk een risico om een (meestal een HPV-gerelateerde) soa op te lopen of door te geven, zelfs als de partner niet ejaculeert of als het sperma niet doorslikt wordt.

Belangrijke tips bij orale seks:
• Chlamydia, gonorroe, herpes, hepatitis, genitale wratten en kanker aan de geslachtsorganen (HPV) en syfilis kunnen doorgegeven worden.
• De kans op hiv door het in de mond nemen van sperma is uiterst klein of vrijwel nihil. Doorslikken zou een iets hoger risico betekenen omdat het slijmvlies achter in de keel dunner en kwetsbaarder is. Maagzuur en enzymen in de slokdarm doden het virus.
• Besmeting kan ook plaatsvinden als de partner niet ejaculeert of als het sperma niet doorslikt wordt, al is de kans dan wel kleiner.
• De kans op besmetting is groter met wondjes in de mond (aften, koortsblaasjes, bloedend tandvlees).
• Extra spoelen van de mond, met of zonder mondwater, poetsen, flossen en anderszins het gebit reinigen voor de seks helpen niet. Integendeel, het maakt de mond zelfs kwetsbaarder omdat tandpasta en mondwater de natuurlijke flora in tijdelijk verstoren. Ook kunnen door poetsen en flossen bloedinkjes ontstaan.
• Veilige orale seks: gebruik een condoom en/of beflapje

Lees ook:Vrouwen met meerdere sekspartners of die met condoom vrijen, krijgen eerder miskraam
Lees ook:De vader van je kind pijpen om een miskraam te voorkomen
Lees ook:Van sperma gaan vrouwen aan de diarree
Lees ook:Mannen vaker orale kankers met wisselende partners, vrouwen juist minder
Lees ook:Tandenpoetsen helpt besmetting HPV door orale seks voorkomen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>