Ook dementerenden hebben recht op seks

Deze week schreven we over Australisch onderzoek waaruit bleek dat het seksleven van oudere paren enorm in elkaar dondert wanneer zij in een zorginstelling belanden.

Een gebrek aan tweepersoonsbedden en privacy ligt daaraan ten grondslag.

Verpleegkundigen zouden seks tussen demente bewoners moeten toestaan, mits beide partijen daarmee instemmen.

Zorginstellingen moeten deze behoefte faciliteren……..

Aldus onderzoeksleider Laura Tarzia en haar collega’s in een artikel in het ‘Journal of Medical Ethic’s.

Relaties, fysieke intimiteit en seksualiteit zijn en blijven mensenrechten, ook op hoge leeftijd. Ze vinden dat seks tussen dementerende bewoners onnodig wordt tegengehouden.

“Er is geen enkele reden waarom mensen niet mogen genieten van seks tot de dag dat ze sterven. Het is bewezen dat het belangrijk is voor het psychische en lichamelijke welzijn” zegt Tarzia in The Independent. Zorginstellingen moeten de behoefte faciliteren door de bewoners meer privacy te geven en te zorgen voor tweepersoonsbedden.

Volgens Tarzia is er een taboe op seks tussen bewoners van zorginstellingen, al helemaal als de bewoners dementeren. Vaak worden bewoners apart van elkaar gehouden als ze een relatie ontwikkelen, aldus de onderzoekster: “Het is duidelijk seksueel misbruik dient te worden vermeden, maar we moeten er niet vanuit gaan dat een dementerende die seks heeft wordt misbruikt.”

Veel mensen zijn van mening dat seksuele behoeftes van ouderen geen prioriteit hebben. Daarnaast zou het lastig zijn om te kunnen bepalen of een dementerende voldoende wilsbekwaam is om in te stemmen met seks met een medebewoner. Tarzia: “Als iemand dementie heeft, betekent dit niet dat hij of zij niet kan instemmen met het hebben van een relatie.”

De onderzoekers vinden dat verpleegkundigen met gezond verstand kunnen bepalen of een relatie tussen dementerenden van beide kanten uit vrije wil is. Aan het gedrag is af te lezen of ze gelukkig zijn en genieten van zichzelf.

Doorgaans reageert een dement persoon heftig op ongewilde avances. Als verpleegkundige moet je ingrijpen als één persoon of beiden niet weten met wie ze een verbintenis aangaan en bijvoorbeeld denken dat het hun echtgenoot is, terwijl dat niet zo is. Bij ontdekking kan dit tot schaamte en spijt leiden.

Lees ook:Paren in bejaardenhuizen komen maar moeilijk aan seks toe
Lees ook:EenVandaag: seks-manifest voor de zorg
Lees ook:Vlaanderen ontwikkelt handboek voor seks in de zorg
Lees ook:Behoefte aan seks gaat niet weg als je oud, ziek of gehandicapt bent
Lees ook:Porno bij het ziekbed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>