Hoe de vagina goed op smaak te houden

De vagina is de bron van al het menselijk leven. Daar begint het. Als het goed is, is de vagina dus ook een bron van genot.

Maar het is er warm en vochtig en we gaan nou eenmaal niet onderbroekloos door het leven en dan kan de roos der vrouwen een bron worden van infecties, al dan niet gepaard gaand met afscheiding.

En, sorry heren: ook mannelijk sperma doet de pH-waarde en dus de smaak geen goed…………

Onderzoek van Gezondheidsplein en Multi-Gyn wijst uit dat 72% van de Nederlandse vrouwen het afgelopen jaar weleens te maken heeft gehad met vaginale ongemakken. In 80% van de gevallen gaat het om een terugkerend verschijnselen. Slechts 21% van de vrouwen weet hoe zij zelf vaginale klachten goed kunnen voorkomen of behandelen

Weinig vrouwen zoeken een oplossing en veel vrouwen blijven dus met de ongemakken zitten. “En dat is jammer”, zegt medisch biologe Annelize Goedbloed, “Vrouwen zouden er goed aan doen dit bespreekbaar te maken. Vrouwen zijn zich er vaak ook niet bewust van dat je de meeste klachten eenvoudig zelf kunt oplossen. Grip krijgen op vaginale ongemakken begint met het luisteren naar je lichaam en het herkennen van de eerste symptomen.”

De meest voorkomende oorzaken van vaginale ongemakken zijn een bacteriële infectie (bacteriële vaginose) of een schimmel infectie (candida). In de vagina leven een groot aantal micro organismen, bacteriën en schimmels, in een bepaald evenwicht met elkaar. Dit wordt de vaginale flora of vaginaal milieu genoemd.

Wanneer dit evenwicht verstoord wordt kan één van deze micro-organismen de overhand krijgen. Afhankelijk van de pH-waarde kan de vagina dan te zuur zijn of te zoet. Dit resulteert respectievelijk in een bacteriële infectie, die herkenbaar is aan een vissige geur of in de schimmelinfectie candida, die een korrelachtige op kwark lijkende afscheiding geeft.

Annelize Goedbloed legt uit dat de vaginale flora in eerste instantie hormonaal wordt bepaald. “De binnenkant van de vagina wordt in principe zelf schoongehouden, al kan het geen kwaad om af en toe een handje te helpen. Wanneer je bijvoorbeeld menstrueert, is extra hygiëne geen overbodige luxe. Maar ook seks kan daarnaast bijzonder verstorend zijn voor het vaginaal milieu”, aldus Goedbloed.

Voorts spelen individuele gevoeligheden, conditie, stress, gebrek, hygiëne en zelfs lichaamsbouw een rol. Producten die zorgen voor het herstel en behoud van een gezonde vaginale flora bieden dan een goede oplossing.

BNN’s ‘Spuiten & Slikken’ ging eens langs bij Annelize en bij een andere vagina-experte: pathologe Til Boon. Beide desko’s nemen geen blad voor de mond en zorgen voor een heldere uitleg. Zelfs Filemon snapt het (bijna)

Lees ook:Hoe diep is een vagina eigenlijk?
Lees ook:Condooms maken ook de vagina gezonder
Lees ook:Van sperma gaan vrouwen aan de diarree
Lees ook:Studente geneeskunde produceert eigen vagina-yoghurt
Lees ook:Vagina wassen met zeep verhoogt kans op hiv

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoe de vagina goed op smaak te houden

  1. Pingback: 10 vagina-feiten die elke vrouw zou moeten weten | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>