De seksuele revolutie van Masters & Johnson verfilmd

MastersJohnsonWilliam Masters & Virginia Johnson waren 2 Amerikaanse seksuologen die zeer bepalend waren voor de wetenschap der seksualiteit en met hun visie in de jaren ’60 en ’70 hun tijd ver vooruit waren, zeker in het preutse Amerika

Het gaat om de gynaecoloog William Howell Masters (1915-2001) en zijn 10 jaar jongere collega en echtgenote de psychologe Virginia Eshelman Johnson, die afgelopen zomer overleed…..

Het werk van Masters en Johnson deed een controverse ontstaan, omdat met name de homoseksualiteit en het vrouwelijk orgasme op een totaal andere manier werd bekeken als vroeger het geval was. Ook Alfred Kinsey, hun voorganger, had hiermee te maken.

In 1988 werd hun boek Crisis: Heterosexual Behaviour in the Age of AIDS uitgegeven, waarin ze voorspelden dat aids als een epidemie zou worden verspreid onder heteroseksuelen.

Masters & Johnson trouwden in 1971 en hebben duizenden sekstherapeuten opgeleid in hun laboratorium te Saint Louis (Missouri).

TV-kanaal Showtime zag in de later op feiten gebaseerde biografie over het duo; ‘Masters of Sex’ van Thomas Maier, een ideaal tv-drama. Het hoofd entertainment van de zender, David Nevins, noemde in The New York Times het scenario op basis van genoemd boek ‘bijna gemaakt voor betaalkanalen als het zijne’, omdat die nu eenmaal een stuk verder kunnen gaan in het tonen van bloot en seks op de Amerikaanse tv, aldus Thijs van Soest vandaag in De Volkskrant.

Mar het ging de zender naar eigen zeggen niet om de seks, maar om het onderscheidende karakter van het verhaal, de ontluikende culturele revolutie en de relevantie van het onderzoek van Masters & Johnson. De zenderbaas moet wel toegeven dat er op het gebied van seksuele taboes maar bar weinig is veranderd in 60 jaar tijd.

De 12 afleveringen van het eerste seizoen van ‘Masters of Sex’ zijn ook bij HBO Nederland te zien en wel vanaf 1 oktober aanstaande.

Lees ook:Nieuw seizoen voor ‘Masters of Sex’
Lees ook:Masters & Johnson zagen 14.000 orgasmes passeren
Lees ook:Vaginafeiten die zelfs Masters & Johnson nog zouden verrassen
Lees ook:Dit is pas een orgasme!
Lees ook:Porna-zender Dusk! gaat naar Amerika

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>