Seks in geval van machts-ongelijkheid

TherapistNaar aanleiding van de affaire Eric Lucassen had ik het er deze week nog over met een vriendin van me die huisarts is.

Intieme relaties in de werksfeer waarbij sprake is van een positie- of machtsongelijkheid mogen nooit.

Niet in de zin van docent-leerling (het geval Lucassen), maar ook niet tussen een zorgverlener en een patiënt. En dan zwijg ik nu nog maar even over minderjarigen.

Een Zwolse psychotherapeut en GZ-psycholoog moet zich verantwoorden omdat hij met 3 patiëntes een intieme relatie had, kort na beëindiging van de behandeling. “Toenadering van cliënten kon ik maar moeilijk weigeren”, bekende hij zaterdag bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Ook al was hij op het moment van handelen niet meer de therapeut: de machtsongelijkheid was er nog wel degelijk. Oftewel: zijn patiëntes waren op een bepaalde manier van hem afhankelijk of geweest. In dat geval moeten alle alarmbellen al afgaan en dien je je professionaliteit te bewaren. Wat inhoudt: geen intimiteiten en geen seks………….

De kans bestaat dat het tuchtcollege tot een zware maatregel komt, meldt De Stentor. De inspectie vreest herhaling, omdat de man sinds begin vorig jaar een praktijk aan huis heeft.

In 2002 ging de psychotherapeut voor het eerst de fout in. 4 maanden na de laatste behandeling kreeg de man een intieme relatie met een oud-patiënte. “Ik heb gedacht dat na de behandeling die ongelijkheid er niet meer was, maar bij de eerste relatie voelde ik die nog wel, daarna ben ik van het pad geraakt”, zei hij.

De therapeut erkende dat zijn gedrag niet professioneel was. Om die reden zou hij zelf een melding hebben gemaakt bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Momenteel is de therapeut zelf in therapie. “Ik heb geleerd dat ik sterk de neiging heb om in te springen op de behoeftes van anderen, terwijl ik eigenlijk wel weet dat ik dat niet moet doen. Ik ben nu hyperalert.” Hij vindt dan ook dat hij zijn beroep kan blijven uitoefenen.

Ik denk dat het een wollige gepsycholigiseerde manier is om te zeggen dat hij meer met zijn kriebelende kruis dacht dan met zijn hersencellen. Hulpverleners die de fout zijn ingegaan moeten op een soort van zwarte lijst komen te staan. Zodat potentiële cliënten / patiënten van te voren weten met wat voor soort onprofessioneel type ze in zee gaan. Want als therapeuten niet weten hoe ze met zichzelf moeten omgaan, hoe willen ze het dan anderen leren?

Op 23 december zal de tuchtraad uitspraak doen. Mijns inziens geldt hier geen pardon. Net zo min als voor PVV’er Lucassen. Grote kans dat u dat ook vindt. Maurice de Hond peilde gisteren de mening van de Nederlanders ten aanzien van de onverkwikkelijke zaak rondom het PPV Tweede Kamerlid. 83% van u vond dat Wilders zijn fractiegenoot naar huis moet sturen.

Seks in geval van machtsongelijkheid: nooit doen! Ik zou bijna zeggen: ook niet als het een spelletje is!

Lees ook:Twentse agent ontslagen na seks met asielzoekster
Lees ook:Aantal seksverslavingen verdrievoudigd
Lees ook:Belgische psychiater bekent seksuele verhoudingen met patiënten
Lees ook:Meer keelkanker als gevolg van orale seks, maar ook meer overlevingskansen
Lees ook:Vrouwelijke urologe helpt elke man aan een erectie

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Seks in geval van machts-ongelijkheid

  1. Pingback: Seks tussen leraar en leerling is schering en inslag | Seks

  2. Pingback: Dominique Strauss-Kahn en de sekscapades van zijn ‘voorgangers’ | Seks

  3. Pingback: Twentse agent ontslagen na seks met asielzoekster | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>