Transgenders moeten emanciperen

Een transgender is geboren als man of vrouw maar voelt zich volledig of deels iemand van het andere geslacht.

Naar schatting telt Nederland ruim 48.000 transgenders tussen de 15 en 70 jaar.

Hoeveel mensen een geslachtsveranderende operatie hebben ondergaan, is niet bekend.

Een groot deel van de Nederlandse transmannen en -vrouwen leeft in de kast. Ze hebben meer dan gemiddeld psychische problemen, zijn ongelukkig en leven relatief vaak onder de armoedegrens………

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar het leven van transgenders.Volgens SCP-onderzoekster Saskia Keuzenkamp zijn momenteel 300 volwassenen en 120 kinderen aangemeld bij het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het VUmc in Amsterdam.

Ruim 450 transgenders werkten mee aan het onderzoek, twee derde van hen is als man geboren, een derde als vrouw. ‘Het is een redelijk onzichtbare groep. Onder transgenders heerst veel schaamte. Mensen zijn bang voor de consequenties als ze uit de kast komen”, aldus Keuzenkamp.

Bijna de helft van de respondenten is niet open over hun transgender-zijn. Vergeleken met de rest van de bevolking, zijn transgenders twee keer zo vaak eenzaam en hebben tien keer zo vaak een zelfmoordpoging gedaan.

‘Het is een traumatische ervaring als je merkt dat je in het verkeerde lichaam geboren bent.” De enorm lange wachttijd voordat een genderoperatie kan plaatsvinden is veel transgenders een doorn in het oog, net als de relatief beperkte psychische zorg, zo blijkt uit het onderzoek. ‘Datzelfde geldt voor de beperkte vergoeding van de verzekering bij deze ingrepen.”

Na de vrouwen- en daarna homo-emancipatie, moet nu de transgenderemancipatie volgen. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel om het eenvoudiger te maken het geslacht op de geboorteakte aan te passen, ook zonder dat iemand een geslachtsoperatie heeft ondergaan. ‘Een stap in de goede richting’, zegt Keuzenkamp.

“Maar transgenders hebben nog altijd te maken met veel onbegrip. Andere mensen snappen het niet en dat kan vervelende reacties veroorzaken”, zegt Keuzenkamp. In het onderzoek wordt gepleit voor meer voorlichting, om op die manier de acceptatie van en kennis over transgenders te vergroten.

In 1956 al opende gynaecoloog Georges Burou een praktijk in Casablanca waar iedereen die dat wilde een geslachtsverandering kon ondergaan zonder ingewikkelde psychologische onderzoeken en vragen. De mannen die destijds naar Marokko afreisden om een geslachtsverandering te ondergaan, zijn nu vrouwen van tussen de 70 en 80 jaar oud. Zij waren pioniers op het gebied van geslachtsverandering van man tot vrouw.

Vanavond wordt deze indrukwekkende documentaire van Michiel van Erp over deze eerste transvrouwen opnieuw uitgezonden. In ‘I Am A Woman Now’ maken ze de balans op van hun leven. Hoe verliep hun leven na hun vertrek uit Casablanca? Zijn hun dromen uitgekomen en hebben ze de fel bevochten gewenste kwaliteit van het leven bereikt?

‘I am a woman now’, vanavond 18 november 2012 om 20.20 uur op Nederland 2

Lees ook:Nederlanders worden sekseloos
Lees ook:Penis eraf en baarmoeder eruit is niet meer nodig voor seksewijziging
Lees ook:Hoe doen transgenders het?
Lees ook:Meisjes die in hun puberteit opeens een penis ontwikkelen
Lees ook:Nationale Neukdag in Rusland: 12 september

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>