Seks is een mensenrecht, ja ook voor senioren

human-rights

Ook voor vrouwen 50+ is een gezonde seks een onderdeel van het leven. Dat is de conclusie van een opmerkelijke zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in de zaak van een Portugese vrouw. Maria Morais (1945) had van de rechters in haar land vanwege haar leeftijd een lagere schadevergoeding gekregen na een mislukte vaginale ingreep en voelde zich gediscrimineerd.

Op seks en seksueel genot staat geen maximumleeftijd. Wie al wat ouder is, zal het ongetwijfeld beamen, maar nu staat het ook zwart op wit.

In 1995 onderging Morais (toen net 50 jaar) een gynaecologische ingreep in een ziekenhuis in Lissabon. Artsen verwijderden verschillende klieren uit haar vaginawand, maar daarbij beschadigden ze haar schaamzenuw. Hierdoor kreeg ze hevige pijnen, werd ze incontinent en werd haar vagina ongevoelig, wat desastreus was voor het sekuele functioneren.

Morais stapte naar de rechter in Portugal en die kende haar een schadevergoeding toe voor mentaal en fysiek lijden. Het ziekenhuis in kwestie ging in beroep en hoefde toen ineens eenderde minder te betalen. In hun motivering stelden de rechters dat seks op de leeftijd van Morais niet meer zo belangrijk was waardoor de schadevergoeding volgens hen lager kon zijn. Op het moment van de operatie was ze namelijk ‘al’ 50 en moeder van 2 kinderen, dus was seks minder relevant dan op jongere leeftijd. Ook opmerkelijk: de rechterlijke macht bestond uit 2 mannen en 1 vrouw, allen boven de 50 jaar.

De zaak deed flink wat stof opwaaien in Portugal. Een parlementslid had het over ‘rechtspraak van de taliban’. Zelf liet Morais de boel ook niet zitten en stapte ze naar Straatsburg omdat ze het leeftijdsargument discriminatie vond. Het EHRM stelt haar in het gelijk. Het oordeelt dat de Portugese rechters in beroep ‘vooringenomen’ waren en veroordeelt het ziekenhuis tot het betalen van de geëiste van €172.000,- en de overheid tot een schadevergoeding van €3250,- en een onkostenvergoeding van nog eens €2460,-.

“De beslissing van het Portugese hof van beroep gaat voorbij aan het fysieke en psychologische belang van seksualiteit voor de zelfontplooiing van vrouwen en aan andere dimensies van de seksualiteit van vrouwen”, aldus het EHRM.

“Voorts was de beslissing gebaseerd op de algemene aanname dat seksualiteit niet zo belangrijk is voor een vrouw van 50 en moeder van 2 kinderen als voor een jongere vrouw. Vanuit het standpunt van het EHRM bewijzen deze overwegingen het bestaan van vooroordelen in de Portugese rechtspraak.”

Het hof te Straatsburg haalt tot slot nog even fijntjes 2 uitspraken van het Portugese Hooggerechtshof aan uit 2008 en 2014, waarbij mannen het slachtoffer waren van medische blunders die hun seksleven hadden beperkt. Toen werd geoordeeld dat dit hun zelfbeeld danig had aangetast en hen een grote geestelijke opdoffer had gegeven, zonder enige aandacht voor hun leeftijd of het feit of ze al dan geen kinderen hadden.

Lees ook:In Portugal is seks boven de 50 jaar absoluut onbelangrijk
Lees ook:Ouwe rukker Berlusconi vrijgesproken inzake seks met minderjarige
Lees ook:Voormalige scharrel van Berlusconi: ‘Ik ben geen hoer’
Lees ook:Man gaat onder het mes voor besnijdenis en wordt wakker zonder penis
Lees ook:Man gaat ziekenhuis in met nierontsteking en komt eruit zonder penis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>