KIJKEN: de seks van opa & oma

69LiefdeSeksSenior

In een seksshop op zoek gaan naar een vibrator met een 84-jarige vrouw is een ervaring die je niet dagelijks meemaakt.

Ook praten over een ontmaagding van 60 jaar geleden, doe je niet snel aan de keukentafel.

Er rust een taboe op het onderwerp ouderen en seks, terwijl dit juist heel normaal is………….

De documentaire ’69: liefde seks senior’ uit 2013 van Menna Laura Meijer behandelt dit thema. ”Er heerst een verkeerd beeld over ouderen en seks. Ze hebben het juist wél”, aldus de maakster.

Als je 20 bent, denk je dat je na je 50ste geen seks meer hebt. Als je 50 bent, verwacht je dat het na je 60ste ophoudt. ”Maar dat is niet zo, vertelt Meijer in het PAROOL. Zo stelt zij in de docu Hans voor, een 83-jarige homoseksuele man die voor het eerst de combinatie van liefde en seks ervaart.

Toen de journaliste begon aan de documentaire geloofde ze zelf ook in het stereotype. “Ik dacht: dat bestaat niet, ouderen en seks. Maar er was geen film geweest als het niet gebeurde.”

De ouderen hadden er geen problemen mee om hun verhaal voor de camera te doen. Zo wordt bijvoorbeeld het gebrek aan privacy in een bejaardenhuis belicht. “Hier moet altijd de deur openstaan voor verplegers, waardoor er geen privacy is voor de bewoners. Daarom vinden veel ouderen het heel belangrijk zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.”

De 84-jarige Jeanne neemt de kijker mee op ontdekkingsreis als ze op zoek gaat naar een nieuwe vibrator. Na lang getwijfel tussen twee vibrators, ‘ja, maar die heb ik dus al!’, koopt ze een van 140 euro.

“Deze film laat zien dat Nederland heel ruimdenkend is gericht op seksualiteit en liefde. Dat dit gewoon kan, is heel bijzonder.” Menna Laura Meijer noemt als voorbeeld het homofobe Rusland. “Deze documentaire is niet alleen voor emancipatie van senioren, maar ook om te laten zien dát we dit kunnen laten zien.”

Verder komen aan de orde: hoe ga je om met seks als je al meer dan 60 jaar getrouwd bent?; is klaarkomen nog hetzelfde?; wat voor invloed heeft een ouder lijf op de seksbeleving?

De seksuologieprijs 2014 ging ook naar deze documentaire ’69, Liefde, Seks, Senior’. Op dit moment draait de onthullende docu nog in de betere filmhuizen, is die op DVD verkrijgbaar en HIER via streaming te bekijken. Echt de moeite waard. Voor ouderen, hun kinderen, mantelzorgsters en andere professionals in de zorg.

69: LIEFDE SEKS SENIOR (trailer) from Zuidenwind on Vimeo.

Lees ook:Documentaire over ouderen en seks wint Seksuologie-prijs
Lees ook:We moeten van het taboe ouderenzorg en seks af
Lees ook:KIJKEN ‘krikkemikken’: senioren & seks
Lees ook:Oudere, alleengaande dames: masturbeer meer!
Lees ook:‘Vijftig Tinten Geslachtsziektes’ bij herintredende beukers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>