Wielrennen goed voor je seksleven? Ga toch fietsen!

FietszadelHoewel er aan de ene kant onderzoeken zijn die als uitkomst hebben dat veel fietsen slecht is voor het seksleven en de vruchtbaarheid, gaf een Britse enquête vorige week het tegenovergestelde aan.

Fietsers doen het beter…...

Althans dat zou blijken uit onderzoek van de Britse ‘Cycle to Work Day’-campagne.

Tweederde meldt dat de relatie met hun partner is verbeterd sinds ze weer fietsen en nog eens 39% bekent dat ze meer energie hebben om nog seks te hebben.

Ook NRC wantrouwde het verhaal en ging op check en double check. En, haha, de enquête was uitgevoerd door een fietsverhuurbedrijf.

Rik van Lunsen, hoofd van de afdeling Seksuologie van het AMC zegt het zo: “Lekker sporten is goed voor je welbevinden, en dat is goed voor alles.” Maar als het om veel fietsen gaat, is hij minder positief. Sterker: volgens hem zijn er alleen wetenschappelijke onderzoeken bekend die een negatieve relatie tussen seks en fietsen aantonen.

“Ten eerste is er de druk op het perineum, het stukje tussen de balzak en de anus, of de vagina en de anus. Door veel te fietsen kun je daar zenuwbeschadigingen oplopen, wat erectiestoornissen bij mannen veroorzaakt, en pijn bij seks voor vrouwen.”

Ook het permanente aanspannen van de bekkenbodem kan problemen opleveren, legt Van Lunsen uit. “Die groep spieren is voor fietsers, maar ook voor marathonlopers, turners en ballerina’s, moeilijk te ontspannen, terwijl er voor de seksualiteit belangrijke structuren door naar beneden lopen.”

En er zijn meer risico’s, zoals te lezen is in het boek Sport en Seks (2011) van uroloog Mels van Driel. Hij schrijft over een mountainbiker die na een val op de stang (au, voor een vrouw ook niet fijn) een scheurtje in een slagader in zijn penis opliep, en anderhalf jaar lang met een erectie zat. ‘Priapisme’ heet dat.

Verminderde vruchtbaarheid is volgens Van Driel sowieso een ‘typisch wielrennerskwaaltje’. De balzak moet immers krimpen en uitzetten naar gelang de buitentemperatuur, maar zit in een wielrenbroek opgesloten tegen het warme lichaam. Bovendien kan de combinatie van wrijving, zweten en die strakke broek leiden tot huidirritatie, zweetklierontsteking en steenpuisten. Tot wel 3 cm groot.

Voor vrouwen zijn de gevolgen niet minder ernstig. Van Driel citeert voormalig wielrenprof Leontien van Moorsel, na haar werelduurrecord tijdrijden:

“Wij zitten echt op onze tere delen. Het schuurt maar door. Een gewone tijdrit is al een aanslag, maar na zo’n recordpoging ziet het er helemaal niet meer uit.”

Een voorkomende afwijking bij fietsende vrouwen is een verstoring van de lymfedrainage, waardoor een van de schaamlippen totaal vervormd raakt. Ook wel de ‘bicyclist’s vulva’ genoemd. Als het gaat om seksuele problemen bij sporten, schrijft Van Driel, staat wielrennen ruimschoots op nummer 1.

Lees ook:Van hard fietsen krijg je traag zaad
Lees ook:Sporten is goed voor je seksleven
Lees ook:Het VIAGRA-fietszadel: met ruimte voor klok- en hamerspel
Lees ook:Vrouwen die veel fietsen krijgen minder trek in seks
Lees ook:Lijnen is goed voor de seks en andersom

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>