Menno Schilthuizen: professor op het gebied van penis en vagina

Darwin'sPeepshowAl jaren onderzoeken biologen aan de hand van laboratoriumexperimenten, veldwerk en computersimulaties de geslachtsorganen van allerlei organismen: van zeeslakken tot aaskevers, van primaten tot woestijnratten.

Vaak is alleen aan de genitaliën te zien om welke soort het precies gaat.

Onderzoek naar menselijke geslachtsorganen is er echter weinig tot niet en dat stoort Prof. Menno Schilthuizen.

“De informatie die we ter onze beschikking hebben, dateert veelal van de jaren ’70 toen de seksuele revolutie welig tierde. In de jaren ’90 waren er nog enkele wetenschappelijke uitstapjes richting genitaliënland, maar daar stopt het ook”, aldus Schilthuizen bij de collega’s van Salon.com.

Volgens de hoogleraar is er de afgelopen 20 jaar een nieuwsoortige preutsheid in onze samenleving geslopen.

Een preutsheid die ook in de academische wereld merkbaar is. “Nu zijn universiteiten heuse fabrieken geworden, er is nog nooit zoveel onderzoek verricht, maar toch durven wetenschappers weinig tot geen aandacht besteden aan onze penis of vagina.”

Daarom neemt Schilthuizen zijn toevlucht in insecten en wil hij met zijn nieuwste boek aantonen dat er parallellen vallen te trekken met mensen.

“Mensen schrikken altijd op wanneer ik hen mijn onderzoeksveld uiteenzet.”, gaat Schilthuizen verder. Geslachtsorganen van obscure dieren onderzoeken: het is geen alledaagse keuze, maar volgens de auteur heeft dergelijk onderzoek zoveel verdiensten.

“Het grote publiek wordt aangetrokken door dit onderzoek. Indirect gaan mensen mijn bevindingen over insectenseks projecteren op hun eigen seksleven. Wij zijn immers ook dieren. We hebben geslachtsorganen, we hebben seks dus er is meteen een connectie.”

Is het belangrijk om parallellen te trekken tussen insecten-seks en mensen-seks? Volgens bioloog Schilthuizen zeker. Hij haalt het voorbeeld aan van de langpootmug en zijn vibrerende penis waarmee hij zijn vrouwelijke evenknie ‘kietelt’: daar haalt een langpootmug plezier uit net zoals mensen dat doen. “Het is perfect legitiem om te veronderstellen dat neurotransmitters en zenuwen eenzelfde fysieke verzuchting van plezier opleveren bij de langpootmug.”

“Het onderzoek naar geslachtsorganen kan zo betekenisvol zijn voor de evolutieleer. Academici, doe meer experimenteel onderzoek op mensen wat dit veld betreft. We hebben al te lang getreuzeld.” concludeert Schilthuizen.

Nature’s Nether Regions from Aart Taminiau on Vimeo.

Lees ook:Seks: doe het met plezier óf niet
Lees ook:Waarom mensen-mannen zo’n dikke kraag op hun eikel hebben
Lees ook:Kennemer Lyceum zit in de maag met seksdocent aadrijkskunde
Lees ook:Seks op te jonge leeftijd verstoort groei genitaliën
Lees ook:Zuidamerikaanse condooms zijn goed tegen lelijke mensen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>