Taboe: raar seksueel gedrag bij dementerende ouderen

OldWoman

Het zal je vader of moeder maar zijn. Altijd een keurig deugdzaam leven geleid en op de oude dag getroffen door dementie. Opeens begint hij of zij hele rare seksuele dingen te zeggen of te doen.

Het is nog steeds een taboe, merkte ik in de afgelopen 10 jaar, waarin mijn beide ouders in verpleeghuizen kwamen en uiteindelijk overleedden. Gelukkig hadden zij geen rare grollen of gênante vertoningen, maar ik heb het bij hun medebewoners wel gezien.

Volwassen zonen die met het schaamrood op de kaken bij hun oude vader zaten die elke verpleegster in haar kont kneep en die riep van ‘neuken, neuken, neuken’. Natuurlijk zie je daar als ander bezoek de lol wel van in, maar de zonen zelf vertelden mij dat ze er toch wel heel veel moeite mee hadden, dat hun vroeger zo terughoudende pa door de ziekte van Alzheimer zijn remmen had losgegooid…..

Voor het eerst is er nu wetenschappelijk onderzoek gedaan naar seksueel overschrijdend gedrag bij dementerenden door seksuologe dr. Susan van Hooren, waarover het Eindhovens Dagblad bericht.

Ze onderzocht in 6 verpleeginstellingen het gedrag van in totaal 180 dementerende cliënten en 70 bewoners met alleen een lichamelijke aandoening.

Met de resultaten van het onderzoek en vervolgonderzoek wil Van Hooren tot meer gedragsoplossingen komen die patiënten, hulpverleners, partners, mantelzorgers of familie kunnen helpen.

“Al snel zal er veel meer van de zorg terecht komen bij mantelzorgers en wijkzorg. Dat gaat niet lukken zonder aanvullende zorg om dit soort specifieke problemen aan te pakken. De vraag is of we daar als samenleving op voorbereid zijn.”

Lees dinsdag 9 december meer over dit onderwerp in het ED, e-paper of Blendle.

Illustratie: Tom Ford voor de Franse VOGUE

 

Lees ook:Seks voor gehandicapten niet uit het pgb-potje
Lees ook:Zeker 400 mensen seksueel misbruikt in Nederlandse zorginstellingen
Lees ook:Oudjes nog vol vuur
Lees ook:Vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF richten het seksleven ten gronde
Lees ook:Meer openheid over verstandelijk gehandicapten over seks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>