Nou mannen: jouw opa had 60% meer zaadcellen dan jij nu!

sperm-gif

Het aantal zaadcellen van mannen uit Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland gaat met rasse schreden achteruit. Bij mannen in de Westerse wereld zijn de ‘zwemmertjes’ tussen 1973 en 2011 met 52,4% verminderd. Bij het totaal aantal zaadcellen per spermastaal bedraagt de daling zelfs 59,3%.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van Hagai Levine van de Universiteit in Jeruzalem, waarover is gepubliceerd in het vakblad Human Reproduction Update.

Zowel pesticides, hormonenverstorende chemicaliën, voeding, stress, roken en obesitas worden als mogelijke oorzaken genoemd.

Chemische stoffen die al vaker werden genoemd als boosdoeners van onvruchtbaarheid bij mannen zijn o.a. de weekmakers in plastic en brandvertragers in meubels. Die komen onze voedselketen binnen doordat ze worden opgenomen door planten of opgegeten door dieren.

Een dieet rijk aan alcohol, cafeïne, bewerkt vlees, soja en aardappelen kan ook een averechts effect hebben op de mannelijke vruchtbaarheid.

De cijfers geven aan dat er steeds meer mannen zijn met een verminderde vruchtbaarheid of die zelfs onvruchtbaar zijn. Uit andere, recente onderzoeken werd een verminderde spermaconcentratie gekoppeld aan een hoger risico op bepaalde ziekten en ook vroegtijdige dood, wat volgens de onderzoekers ook reden is tot grote zorgen.

“Een afname van spermaconcentratie bij mannen werd 25 jaar geleden voor het eerst gerapporteerd”, zegt Shanna H. Swan, die ook bij de studie betrokken was. “Voor het eerst is nu aangetoond dat die afname voortborduurt, en bovendien in een rap tempo.”

“Dit onderzoek doet de alarmbellen rinkelen voor onderzoekers en gezondheidsautoriteiten om de oorzaken van deze grote daling te onderzoeken”, aldus hoofdonderzoeker Hagai Levine.

Lees ook:En dan nu: de lustpil voor mannen!
Lees ook:De gespannen man wordt slap in bed
Lees ook:Ooh La La: het Franse kwakkie rent achteruit
Lees ook:Oudere mannen houden met seks hun testosteronspiegel op peil
Lees ook:Het grote borsten – effect

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>