‘Hoi, Ik heb genitale herpes, hoe is het met jou?’

tell-guys-have-herpes‘Ik heb genitale herpes’ is nou niet bepaald gezellig te noemen als begin van een gesprek.

Maar de 22-jarige Ella Dawson geeft daar niet (meer) om en laat dze bom steevast vallen vanwege haar eigen campagne om het virus bespreekbaar te maken,

Hiermee wil ze het stigma wewwerken en aantonen dat het geen doodsteek hoeft te zijn voor de relatie.

Zo schrijft Ella Dawson in een artikel voor Women’s Health.

7 maanden nadat ze de diagnose kreeg, had ze een feestje op haar universiteit. Een jongen bood haar een restje van zijn bier aan.

“Maak je geen zorgen, ik heb geen herpes ofzo”, zei hij nog. Het was voor Dawson, die juist enorm worstelde met schaamte en onzekerheid over haar infectie, een keerpunt.

Het was een keuze tussen zwijgen of iets terug zeggen en het werd het laatste: “Ja, da’s heel grappig, want ik heb namelijk genitale herpes.”

En het zorgde natuurlijk voor een ongemakkelijke stilte en vele excuses, maar het gaf de ziekte volgens haar ook een gezicht.

Dawson, die vorig jaar afstudeerde en in New York woont, kreeg inmiddels bijna 2 jaar geleden de diagnose te horen en dat was een hele schok.

“Logisch vond ik het niet, omdat ik nooit onveilige seks had. Hoe kon ik dan besmet zijn?”

Nadat ze zich in de materie verdiepte en vernam hoe vaak het virus voorkomt en hoe gemakkelijk je een infectie heb, ook als je een condoom gebruikt en na de eerste schok, startte ze haar persoonlijke campagne.

“Mensen praten niet over herpes zoals ze dat bijvoorbeeld over allergieën doen vanwege het stigma”, schrijft Ella Dawson.

Dawson vertelt nu op haar blog en via twitter uitgebreid over haar ervaringen.

Als je een herpesinfectie heb opgelopen, krijg je binnen een week klachten als jeuk en een geïrriteerd, branderig gevoel. Er ontstaan rode plekjes op de huid of slijmvliezen. Na één tot anderhalve dag worden blaasjes of zweertjes zichtbaar. Meestal op of rondom de penis, de schaamlippen, de ingang van de vagina of rond de anus.

Soms komen deze verschijnselen ook binnen in de vagina, op de baarmoedermond of in de anus voor. De blaasjes en wondjes zijn dan niet goed te zien. De ernst van de klachten is per persoon verschillend.

Eerste aanvallen kunnen gepaard gaan met pijn, koorts, opgezette klieren in de liezen en soms afscheiding uit de vagina. Vooral vrouwen hebben dan vaak pijn bij het plassen. Na anaal contact met iemand die herpes heeft, kan een ontsteking van de endeldarm ontstaan. Dit gaat soms samen met bloed- of slijmverlies en pijn bij de ontlasting.

Als de klachten van de eerste infectie verdwenen zijn, lijkt het over. Helaas kan het virus zich vermenigvuldigen en opnieuw de symptomen geven. Denk maar aan een koortslip die ook regelmatig kan terugkeren, vooral in tijden van verminderde weerstand en/of vermoeidheid.

Lees ook:Genitale herpes als gevolg van orale seks met een koortslip
Lees ook:Meer HPV-besmettingen bij meisjes van 15 tot 24 jaar
Lees ook:Binnenkort wellicht veilig pijpen met een koortslip, maar nu nog niet….
Lees ook:Seks-postorderbedrijf van en voor vrouwen bestaat 20 jaar
Lees ook:Nieuwe game ‘Privates’ toont blik in vagina en anus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>