Sexting voelt voor pubers als lichamelijke aanranding

anti-sexting-adSexting, het versturen van seksueel getinte berichtjes, is allang niet meer zo onschuldig als veel pubers denken.

Het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht krijgt steeds meer meisjes en jongens in de behandelkamer met psychische problemen na chantage met blootfoto’s.

“De laatste jaren is het aantal patiënten met angsten en somberheid door sexting fiks toegenomen”, aldus Iva Bicanic, coördinator van het Landelijk Psychotraumacentrum en coördinator van het Centrum Seksueel Geweld.

Daarover bericht METRO vandaag.

Het gaat met name om tieners tussen de 14 en 17 jaar met klachten die duiden op een posttraumatische stressstoornis (PTSS). In het traumacentrum krijgen zij cognitieve gedragstherapie of EMDR-therapie. Vooral meisjes zijn slachtoffer.

“De meisjes zien geen uitweg meer. Het ene rampscenario na het andere volgt elkaar op. Wat als het uitkomt? Dan krijg ik een stigma. En wat een tiener het liefst wil, is normaal zijn. Chantage met naaktbeelden voelt voor veel slachtoffers alsof ze lichamelijk aangerand worden”, aldus Bicanic.

Chantage na sexting overkomt ook jongens. “Zij zijn bijvoorbeeld onzeker over hun seksuele geaardheid, gaan op onderzoek uit en belanden op websites met ervaren mannen. Het slachtoffer experimenteert wat en stuurt wat opwindende beelden. Vervolgens worden ze gechanteerd. Je blote billen op een klasse-app is al erg, maar wat als het op internet verschijnt? Dat is de grootste angst. Die spanning is ondraaglijk.”

Scholen zouden volgens Bicanic veel eerder moeten beginnen met het voorlichten van kinderen over deze nieuwe vorm van flirten en over seks.

Lees ook:Sextingen loopt danig uit de hand op middelbare scholen
Lees ook:Sexting is geen safe ding!
Lees ook:Seks-fantasieën tiener-jongens en -meiden bijna gelijk
Lees ook:Amsterdam licht jongeren voor over ‘sexting’ en ‘grooming’
Lees ook:Relatie met moeder doorslaggevend voor seksgedrag pubers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>