CLOACA! Waardoor de haan zijn penis kwijtraakte

Een gen met de naam Bmp4 blokkeert de groei van de penis bij jonge mannelijke kippen als ze nog in het ei zitten.

Het genetische proces dat daardoor in gang wordt gezet, zorgt ervoor dat de cellen in het geslachtsorgaan van de dieren afsterven, waardoor er alleen een opening overblijft, de zogenoemde cloaca………..

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Florida in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de groei van kippenembryo’s in hun laboratorium te bestuderen en die te vergelijken met de ontwikkeling van eendenembryo’s. Mannetjeseenden hebben namelijk wel een penis.

In het begin verloopt de ontwikkeling van mannelijke eendenembryo’s en mannelijke kippenembryo’s ongeveer hetzelfde. Bij beide diersoorten vormt zich een bultje op de plek van het geslachtsorgaan.

Na enkele dagen verdwijnt dit bultje echter weer bij de kippen, terwijl het bij eenden uitgroeit tot een penis. De wetenschappers ontdekten dat het gen BMP 4 bij kippen zorgt voor de aanmaak van een eiwit dat zich verspreidt over de genitale zwelling en de groei van een penis blokkeert.

Om te testen of het eiwit daadwerkelijk deze functie had, injecteerden ze de stof ook in de genitalia van jonge eenden. Ook bij hen stopte toen de ontwikkeling van hun geslachtsorgaan.

Hanen zijn niet de enige vogels die in de loop der evolutie hun piemel zijn kwijtgeraakt. De meeste maantjesvogels hebben geen uitstekend geslachtsorgaan. De dieren planten zich voort door hun cloaca tegen de lichaamsopening van het vrouwtje te wrijven, een beweging die ook wel ‘de cloaca kus’ wordt genoemd.

De ontdekking van het gen dat de ontwikkeling van de penis bij kippen blokkeert, kan volgens de onderzoekers leiden tot een beter begrip van geboortedefecten aan menselijke penissen.

Lees ook:De vagina wordt gediscrimineerd!
Lees ook:Size does matter: gemiddelde penislengte levert beste economie
Lees ook:Prostaatkanker wellicht ook seksueel overdraagbaar
Lees ook:Eerst seks hebben en dan sterven
Lees ook:Probiotica maakt aantrekkelijker en geiler

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>