Beeld met ‘te grote erectie’ weg uit Sint Jansbasiliek

Seks en religie en dan anno 2011 in het katholieke Nederlandse zuiden.

Vorige week moest kunstenares Lilith nog een masturbatiefoto verwijderen van een expositie op het voormalig Seminarie Rolduc te Kerkrade.

Vandaag was het Bingo in het Brabantse Oosterhout.

Kunstenaar Servaas Roelandse maakte een moderne versie van het beeld ‘Hermaphrodite’ uit het Louvre, dat tentoongesteld was in de Sint Jansbasiliek.

Het kunstwerk van de tweeslachtige zou een zichtbare erectie hebben en dat gaat de kerk te ver……………

Een vrijwilligster van de kerk had eerst een doek over het geslachtsdeel gelegd. De kunstenaar vond dat niet kunnen. Het beeld vormt een onderdeel van de ‘International Exhibition of Art’. “Zonder overleg doe je zoiets niet. Een kunstobject is een uiting van de kunstenaar en dat tast je niet eigenhandig aan”, aldus Roelandse.

De geloofsgemeenschap is geschokt. “Een kerk is geen neutrale expositieruimte. De aard van de tentoongestelde werken moeten toch enigszins passen bij het gebouw. Het gaat ons niet om het naakt, want er is wel meer naakt te zien in de kerk. Maar het betreffende beeld heeft een erectie en dat vinden wij niet passend in een kerkgebouw”, aldus de pastoor in de Provinciale Zeeuwse Courant.

Het publiek van de tentoonstelling lijkt er geen problemen mee te hebben. “Kinderen lopen er langs en roepen: ‘Die heeft een grote piemel!’” Roelandse is boos en teleurgesteld over de houding van het kerkbestuur. “Als de pastoor er een erectie in wil zien, mag dat. Ik zie dit als kunst. De pastoor legt het accent verkeerd”, aldus de kunstenaar op de website van Omroep Brabant.

Het beeld is inmiddels weggehaald uit de openbare expositieruimte. De tentoonstelling, zonder de ‘Hermaphrodite’ van Servaas Roelandse, is nog tot 11 juli te zien in de St. Jansbasiliek in Oosterhout.

Lees ook:Vrouw die pornofilm opnam in kerk, herkend aan haar borsten
Lees ook:Kabouter Buttplug gaat verkassen
Lees ook:Bronzen naakten met erectie tegen het zere been in Hellevoetsluis
Lees ook:Brabantse puber zet verhaal online waarin hij seks heeft met 6 schoolgenotes
Lees ook:Naaktfoto 10-jarige Brooke Shields veroorzaakt deining

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>