Prostaatkanker mogelijk de schuld van de anticonceptiepil

Er lijkt een verband gevonden tussen het aantal mannen dat in een land prostaatkanker krijgt en het aantal vrouwen dat in datzelfde land de anticoncptiepil slikt.

Is daarmee bewezen dat prostaatkanker veroorzaakt wordt door de pil? Nee, maar de ontdekking is wel frappant te noemen…….

Het statistische verband werd ontdekt na een grondige analyse van gegevens uit 87 landen. Algauw werd duidelijk dat in landen waar veel vrouwen de pil slikken, prostaatkanker vaker voorkomt. Het gebruik van andere anticonceptiemiddelen, zoals condooms, het spiraaltje of een vrouwencondoom had geen invloed.

De link tussen prostaatkanker en pilgebruik is onafhankelijk van de gezondheidszorg in het betreffende land, dus de stijging van prostaatkanker is niet te wijten aan een snellere diagnose van de ziekte.

Door pilgebruik komen er meer oestrogenen in het milieu, het water en de voedselketen terecht en daar wordt iedereen, dus ook mannen aan blootgesteld. Oestogenen werden al eerder genoemd als mogelijke veroorzakers van andere hormoon-gerelateerde kankers bij vrouwen.

Toch wordt met nadruk gewaarschuwd voor voorbarige conclusies. “Deze studie bewijst niet echt dat er een verband bestaat tussen pilgebruik en prostaatkanker”, zegt dokter Kate Holmes van de organisatie The Prostate Cancer Charity.

Lees ook:Meer seks + veel overspel = minder risico prostaatkanker
Lees ook:Mannen met lange ringvinger hebben grotere ballen met meer voorraad
Lees ook:Oudere mannen houden met seks hun testosteronspiegel op peil
Lees ook:Prostaatkanker-behandeling maakt penis maatje kleiner
Lees ook:Besnijdenis helpt wellicht ook tegen prostaatkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>