Blaasontsteking: soms een souveniertje van seks

VicleanVrouwen hebben veel vaker dan mannen een blaasontsteking. In medische termen heet dat een cystitis.

Dit heeft te maken met hun anatomie. De afstand van de blaas tot het einde van de plasbuis bedraagt bij vrouwen slechts 3 centimeter en bij een man is dat 15 centimeter.

Omdat vagina, uitgang van de plasbuis, blaas en anus zo dicht bij elkaar liggen, kan door bacterieverspreiding bij seks vrij makkelijk zo’n ontsteking ontstaan.

Pijnlijk, maar met een goede behandeling snel op te lossen en met de juiste tips ook te voorkomen………..

Bacteriën kunnen dus makkelijker van buiten naar binnen in het lichaam van een vrouw. Door de bewegingen bij seks is die kans nog groter.

Dit risico is in de eerste plaats te verkleinen door na de vrijpartij altijd te plassen en het onderlichaam te spoelen met water. In Frankrijk hadden de vrouwen daar vroeger (en soms nu nog) een bidet voor naast hun toiletpot. Dat is in vele opzichten ~ook voor de heren~ hygiënischer dan gedoe met WC-papier etc., dus eigenlijk is het vreemd dat wij onze huizen en badkamers daar nog steeds niet standaard mee inrichten.

Er zijn tegenwoordig toiletpotten die tegelijk een bidet-functie hebben. Wellicht een overweging als u de badkamer verbouwt.

Wees voorts terughoudend met het gebruik van (vooral geparfumeerde) massage-oliën op de intieme delen. Verder zijn voor de blaas belangrijk: goed drinken en je urine ‘aanzuren’ door de inname van vitamine C en organisch zuur. Deze zitten allebei in cranberrysap, wat tegenwoordig in elke supermarkt verkrijgbaar is.

Na de menopauze is de kans op blaasontstekingen wat groter, omdat het slijmvlies van de plasbuis dan dunner wordt. Van kou op zich kun je geen cystitis krijgen. Daar zijn altijd bacteriën voor nodig, maar de blaasspier kan wel last hebben van koudere temperaturen.

Voorts is het zo dat een vrouw die een nieuw vriendje heeft vaak plots last krijgt van blaasontstekingen. Haar lichaam moet dan als het ware wennen aan de andere bacteriën van de nieuwe minnaar. Ook kan de oorzaak zijn dat het begin van een nieuwe liefde tevens heftiger seks inluidt. Om die reden noemde en noemt men het ook weleens de ‘honeymoon-disease’.

Veelvuldig en pijnlijk urineren zijn de symptomen van een blaasontsteking, die bij de huisarts makkelijk te diagnosticeren is. Wanneer zij of hij je een antibioticakuur voorschrijft, is het van het grootste belang dat je deze afmaakt. Anders maak je het lichaam alleen nog maar vatbaarder voor deze branderige aandoening.

Overigens is het zo dat mannen dan wel 10x minder vaak een cystitus oplopen, maar als zij die te pakken hebben is het ook veel lastiger daar weer af te komen. Denk dus altijd aan een goede hygiëne voor en na het vrijen en wees extra alert bij anale seks. Dit zijn vaak de bacteriën die het em doen.

Lees ook:Blaasontsteking is een zeikkwaal: tips voor vagina en bips
Lees ook:Bacterie pendelt heen en weer tussen anus en vagina van vrouw
Lees ook:Elke vrouw haar eigen bidet voor voor en na de seks
Lees ook:De sexy string is opeens een verguisd ding
Lees ook:Hoe de vagina goed op smaak te houden

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Blaasontsteking: soms een souveniertje van seks

  1. Pingback: 42% van de vrouwen loopt blaasontsteking op door seks | Seks

  2. Pingback: Baalmomenten van en na seks | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>