Weer seks hebben als je kanker gehad hebt

bras

Op seks na kanker ligt nog een groot taboe. Elke kankerkliniek en afdeling oncologie zou aandacht aan seksualiteit moeten besteden. Dat vindt de radioloog en seksuoloog Luca Incrocci van het Erasmus MC.

Daarom heeft hij voor ex-patiënten een speciaal seksuologisch spreekuur……

Wie te horen krijgt dat hij kanker heeft, zal in eerste instantie niet meteen wakker liggen van mogelijke problemen met het seksleven.

Maar als eenmaal een behandelplan is opgesteld en men zich verzekerd ziet van een goede prognose, gaat het misschien toch malen in het hoofd.

”Natuurlijk denken veel mensen als ze horen dat ze kanker hebben: ‘ik ga dood’. Maar van veel soorten kanker kun je tegenwoordig goed genezen. Helaas is het zo dat de bestraling van kanker in het bekken vaak blijvende schade veroorzaakt, die gevolgen heeft voor je seksualiteit en je zin in seks,” aldus Incrocci

De van origine Italiaanse Incrocci is betrokken bij de organisatie van een wetenschapsdag, vrijdag in Amsterdam, over oncologie en seksuologie, waar het onder meer zal gaan over het taboe op kanker en seksualiteit.

“Als het weer wat beter gaat, krijgen kankerpatiënten vaak weer behoefte aan intimiteit. Ze kampen dan met heel wat vragen, maar weten niet tot wie ze zich moeten wenden. Huisartsen hebben er weinig ervaring mee en oncologen bekijken het allemaal heel medisch. Mensen moeten dan ergens terechtkunnen, bijvoorbeeld bij een seksuoloog.”

In de dagelijkse praktijk krijgt Incrocci te maken met verschillende problemen. „De meeste patiënten lopen ertegenaan dat het allemaal niet meer gaat zoals vroeger. Mannen die behandeld zijn voor prostaatkanker, hebben vaak te kampen met impotentie. Vrouwen die gynaecologische of borstkanker hebben gehad, ervaren pijn bij het vrijen omdat ze droger zijn. Ze hebben vaak ook minder zin.”

Schaamte speelt ook vaak een rol, omdat het lichaam van zowel mannen als vrouwen na kanker niet meer is wat het ooit was. “We moeten af van het idee dat seks iets is voor jonge en gezonde mensen”, stelt Incrocci. “Ook voor ouderen en mensen met kanker is het belangrijk.”

Het spreekuur seksualiteit wordt gehouden op vrijdagmiddag in de Daniël den Hoed Kliniek. Afspraak maken kan via 010-4391337.

Meer info over NVVS Wetenschapsdag Oncologie en Seksuologie op vrijdag 31 oktober 2014, vindt op de site van de NWS.

Lees ook:Kanker: een rotziekte die ook je seksleven verpest
Lees ook:Huisartsen krijgen seksles
Lees ook:Meer openheid over verstandelijk gehandicapten over seks
Lees ook:Seks, als je kanker hebt gehad aan je voortplantingsorganen
Lees ook:Seksproblemen na kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>