Seks in elke levensfase anders: de voor- en de nadelen

Ouders willen er liever niet over nadenken hoe hun kinderen seks hebben en andersom is dat nog veel sterker.

Het idee dat je vader en moeder, die jou notabene geconcipieerd hebben, ‘het’ nog doen vinden de meesten gruwelijk.

Laat staan als je je inbeeldt dat opa en oma nog seks hebben……

De bekende sexperte Tracey Cox is ervan overtuigd elke levensfase zijn plussen en minnen kent op het gebied van de lijfelijke lusten.

Late tienerjaren
Plus: Alles aan seks is nieuw en spannend en dat alleen al maakt het leuk. Hormonen gieren door het lichaam waardoor elke aanraking een dubbel effect heeft.
Min: Omdat alles nieuw is, kan het weleens heel nerveus zijn. Klungelen en foutjes maken horen erbij, te snel klaarkomen voor jongens en pijn en onzekerheid bij het vrijen voor meisjes zijn gebruikelijk.

Twintigers
Plus: Ook als single is er veel plezier in bed beleven. Leerzaam is het eigen lichaam te ontdekken met verschillende partners en erachter te komen wat je voorkeuren zijn. In onze 20;ers ontmoeten mensen meestal hun levenspartner en beleven zij hun ‘seksuele nirwana’. Geweldige vrijpartijen met de persoon waarvan we houden: veel beter wordt het niet.
Min: Wie de ware nog niet gevonden heeft, kan snel uitgekeken raken op zichzelf of die partner, waarvan beseft wordt dat deze niet eeuwig is. Ook onenightstands kunnen leuk zijn, maar na een tijdje vult dat de eenzaamheid niet meer op.

Dertigers
Plus: De seks wordt vaak intenser, zeker wanneer je kinderen hebt. Het verbonden weten met de partner geeft meer intimiteit dan ooit.
Min: De frequentie van seks neemt sowieso af. Carrière, huishouden, kinderen. Vaak zijn stellen te moe en verlangen ze meer naar slaap dan naar bijslaap.

Veertigers
Plus: Nu de kinderen minder aandacht vragen, krijgt het seksleven van de ouders weer een boost. Of niet natuurlijk, wat ook veel echtscheidingen veroorzaakt in deze fase. Qua seks is er meer zelfvertrouwen dan ooit. Dit zorgt voor meer communicatie, maar ook voor de behoefte meer te experimenteren.
Min: Dat laatste kan ook buiten de deur betekenen. Bij mannen gaat het allemaal wat minder snel en wordt het minder op de daad gericht. Het seksleven van vrouwen piekt juist nog even vlak voordat zij de overgang ingaan.

Vijftigers
Plus: De frequentie van seks hangt op deze leeftijd af van hoe leuk partners elkaar nog vinden. Veel 50′ers zijn gescheiden en zoeken in deze fase een nieuwe partner, met wie de seks vaak beter is dan ooit.
Min: Rond deze leeftijd wordt het lastiger voor vrouwen omdat hun hormonen helemaal ontregeld raken door de menopauze. Daardoor kunnen sommigen seks wat naar de achtergrond verschuiven, terwijl anderen kiezen voor intiemere vrijpartijen.

Zestigers
Plus: Eindelijk ontdekken dat seks op latere leeftijd wel degelijk leuk is. Veel koppels beschrijven hun liefdesleven als ‘beter dan ooit’ omdat echt alle grenzen wegvallen.
Min: Kwaaltjes kunnen hun tol eisen. Wie echter begripvol en creatief is, kan deze problemen makkelijk het hoofd bieden.

Zeventig plus
Pro’s: De seks wordt totaal anders ervaren. Het gaat niet meer over klaarkomen, maar wel om de heerlijk intimiteit met de partner en de tijd die je daar weer voor hebt. Kussen, strelen, masseren, tantra-seks voor gevorderden.
Min: Tsja, het lichaam wordt strammer

Lees ook:Jong leren masturberen levert later betere seks op
Lees ook:Tieners beïnvloed door seksscènes
Lees ook:Seksverslaving en overspel in de hand met mindfulness
Lees ook:Eens een overspelige, altijd een overspelige
Lees ook:Seks met nieuw lief op latere leeftijd bevalt vaak beter dan ooit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>