Hoe glamoureus is het leven van een hoer?

‘Belle de Jour’ was een paar jaar terug een anoniem blog van een Britse callgirl , waarin deze haar belevenissen in de betaalde liefde beschreef.

In 2007 werd daar de televisieserie ‘Secret Diary Of A Call Girl’ van gemaakt.

Bij elkaar zorgde dit voor een behoorlijke romantisering van het hoerenberoep.

De Britse televisieserie met Billie Piper in de rol van prostituee was megapopulair.

Het is het verhaal van een intelligente, hoger opgeleide vrouw die van seks houdt en die er graag geld voor krijgt. Ze excuseert zich er niet voor, het is haar keuze en ze heeft controle over de situatie.

Het schetst een glamoureus beeld van de prostitutie met zijden negligés, leuke cocktailpartijen en dure, verleidelijk kleding.

De blogster was professor Brooke Magnati, die tijdens haar studentenleven bijverdiende en haar ervaringen dus anoniem op het internet zette. Haar site werd met rode oortjes gelezen over de hele wereld. Ze beweert dat ze haar vroeger leven mist, vertellende dat het ‘bevredigend werk’ was.

De call-girl-branche spinde garen bij deze verglittering van het oudste beroep ter wereld. Opeens waren er veel meiden en jonge vrouwen die het ook wel wat leek betaald te worden voor een luxe avond en nacht ‘in goed gezelschap’.

Het is in werkelijkheid niet allemaal rozengeur en maneschijn. Brooke Magnati gaf achteraf ~na bekendmaking van haar identiteit~ toe dat haar vader een hoerenloper eersteklas was en dat deze jeugdervaring een negatieve indruk op haar achterliet.

Hoe ‘happy’ kan de ‘hooker’ zijn? Onze eigen Xaviera Hollander had in de jaren ’70 al een wereldhit met memoires over haar callgirl-bestaan. Ook zij schetste een beeld van een blijde, zelfstandige vrouw die met de mannnen die haar ‘huurden’ in de leukste situaties terecht kwam.

Uit cijfers blijkt echter dat prostitutie allesbehalve een glamoureus beroep is. Driekwart van de prostituees krijgt te maken met lichamelijk geweld en zelfs 90% wil stoppen. Schokkend is dat 70% met posttraumatische stress kampt die qua niveau gelijk staat aan die van oorlogsmilitairen en slachtoffers van martelingen.

Hoezeer ik ook iets anders zou willen concluderen, weerlegt het duidelijk het idee dat ‘dames van plezier’ de controle houden bij het uitoefenen van hun werk en dat ze het uit eigen vrije keuze (blijven) doen.

Lees ook:Niemand durfde Brooke Shields te ontmaagden
Lees ook:In het Prostitutie Museum mag je ook achter het raam staan
Lees ook:Belastingambtenaren overspoelen hoerenbuurt
Lees ook:Annemarie van Gaal en Femke Halsema stappen in de prostitutie
Lees ook:Omstreden naaktfoto Brooke Shields van expo verwijderd

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoe glamoureus is het leven van een hoer?

  1. Pingback: De hedendaagse courtisane is een callgirl die €10.000,- per nacht toucheert | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>