Minder selfies, minder ego, meer echte seks

BillenSelfies Facebook, Instagram. De huidige generatie maakt van zichzelf een object dat je kunt bekijken en bewonderen.

Tegenwoordig maken we geen foto’s van anderen; we fotograferen onszelf tegen een achtergrond.

Uit selfies spreekt een ik-gerichtheid. Vrouwen hebben altijd de positie van de bekekene gehad, maar de positie van kijker en bekekene zijn aan het verschuiven.

Zoals de positie van vrouwen verandert. En ook voor mannen gelden tegenwoordig schoonheidsnormen. Mannen zijn steeds vaker de bekekene.

Daarover sprak hoogleraar Psychologie Liesbeth Woertman in haar Johannes Rutgers Lezing afgelopen najaar en spreekt ze deze week in een interview in KNACK.

We objectiveren onszelf. We geven onszelf online een andere naam, een andere leeftijd. En seks wordt steeds meer iets dat we consumeren: lekkere billen, mooie borsten… Maar betekenisvolle seks, zegt Woertman, ‘is een ontmoeting tussen mensen die zichzelf ook figuurlijk bloot durven geven, zich kwetsbaar durven opstellen en die met echte aandacht bij een ander zijn.’

Als je een groot deel van de dag in beelden leeft, in je hoofd en in de digitale wereld, dan leef je minder in de zintuiglijke wereld. Als je niet met volle aandacht bent bij wat je meemaakt, kun je ook niet stilstaan bij wat je voelt. Het lichaam is altijd in het hier en nu, maar onze aandacht gaat alle kanten op.

Jezelf en de ander ontdekken door fysieke aanraking, dat ziet Woertman door de selfie- en beeldcultuur steeds meer verdwijnen. In een fysieke aanraking vind je juist vertroosting, kun je ervaren dat je er mag zijn.

Fysieke aanraking vormt volgens Woertman het fundament van wie wij zijn. We hebben aanraking nodig, zoals baby’s ook aanraking nodig hebben. Seks als bron van plezier, als ontdekkingsreis met de ander, ‘die vorm van seksualiteit is mij dierbaar.’

Lees ook:Het verhaal van Diana: seksverzorgster voor gehandicapten
Lees ook:Gezonde vrouwen hebben meer seks
Lees ook:Mexicaanse stewardessen in de Playboy ready for take off
Lees ook:Breezerseks is randverschijnsel van jeugdige seksualiteit
Lees ook:Seksmoe: een vrouw die zich geliefd voelt, heeft meer zin!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>