Fout condoom-gebruik kost mensenlevens

Het op de juiste manier gebruiken van een condoom is wereldwijd een probleem.

Van het niet de hele vrijpartij omhouden, tot het verkeerd omdoen en gescheurde rubbertjes aan toe.

Dit kost vel mensenlevens, wat met juiste voorlichting voorkomen kan worden……

Een grote verzameling van onderzoeken naar het gebruik van condooms, is deze week gepubliceerd in een speciaal themanummer van het tijdschrift Sexual Health rond het Condom Use Research Team, ofwel CURT.

Het laat een beeld rond problemen bij condoomgebruik over de hele wereld zien, zoals namaakcondooms in China, het gebruik van vrouwencondooms in Zuid-Afrika en safe-seksgedrag bij Amerikaanse volwassenen. Daarnaast wordt niet alleen duidelijk wat voor fouten er gemaakt worden met het gebruik van condooms, maar ook wat voor factoren van belang zijn voor het stimuleren van het gebruik en het promoten van het vrouwencondoom. (zie illustratie)

Veel voorkomende fouten zijn het te laat omdoen van een condoom, niet ver genoeg afrollen of lucht in het topje van het condoom, waardoor deze kan knappen. ”We onderschatten chronisch hoe moeilijk het gebruik van een condoom kan zijn”, aldus Richard Crosby, lid van het CURT-team. ”Het gaat om het gebruik van het condoom, onderhandelen met de partner over een condoom, seks en dat allemaal tegelijkertijd.”

Condooms zijn goedkoop in vergelijking tot dure HIV- en AIDS-medicijnen, die meestal onbereikbaar zijn voor de mensen die ze het nodig hebben. ”Ook wordt gedacht dat aids aan het verdwijnen is. Dat is niet zo, in de VS constateren we weer steeds meer gevallen,” zegt Crosby. ”Voor het oplossen van de epidemie blijven we naar artsen kijken, terwijl het voorkomen van infectieziekten nou juist de moderne oplossing is: voorkomen is beter dan genezen. Condooms zijn in die zin het vaccin waarop we wachten.”

Ook moet openlijk spreken over alle zaken die met seks te maken hebben, zoals sperma en erecties, ervoor zorgen dat schaamte en ongemakkelijkheid de wereld uit geholpen worden.

Lees ook:Katja Schuurman promoot het Wingman condoom
Lees ook:Bill Gates schuift $100.000 voor een innovatief condoom
Lees ook:Seks in het donker? Doe een glow in the dark condoom!
Lees ook:Zuidamerikaanse condooms zijn goed tegen lelijke mensen
Lees ook:Dankzij Bill Gates straks een condoom als 2e huidje

1 Reacties // Reageer

One thought on “Fout condoom-gebruik kost mensenlevens

  1. Wim

    Ookal lijkt het taboe in Nederland rond seks al lang verdwenen. Toch bestaat dit taboe nog als het aankomt op het gebruik van condooms, SOA’s…
    Men durft vaak geen vragen stellen over hoe je veilig kan vrijen. Velen denken dat dit iets is wat je als man toch automatisch moet weten en kunnen. “Een echte man heeft dat in zijn genen.” Terwijl dat een condoom een product is zoals een ander, waar ook een handleiding voor gebruik bij bestaat. Volg je deze niet, dan kan dit leiden tot onaangename verwikkelingen zoals het afglijden van het condom, het scheuren…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>