Lichen sclerosus: jeukerige aandoening op vagina of eikel

vaginal-itchingDe aandoening Lichen sclerosus komt relatief vaak voor en is een lastige chronische huidafwijking die meestal op de schaamlippen, vagina, anus, eikel of voorhuid optreedt.

De huid verliest elasticiteit en voelt vast en strak aan, men krijgt witte plekjes en hevige jeuk en pijn rond de geslachtsdelen.

Het komt het vaakste voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar, maar ook jongere vrouwen, mannen en kinderen kunnen het krijgen……..

Dat meldt Gezondheid.be.

Men vermoedt dat het gaat om een auto-immuunaandoening waarbij het eigen afweersysteem bepaalde delen van de huid en de slijmvliezen aantast en ontstekingen van de huid veroorzaakt. Waarschijnlijk speelt ook een erfelijke aanleg mee. Voorts heeft 1 op de 4 mensen met lichen sclerosus eveneens een andere auto-immuunziekte, zoals vitiligo, schildklierziekte, diabetes of pernicieuze anemie (bloedarmoede)

Lokale factoren, zoals infecties en verwondingen, werken het ontwikkelen van lichen in de hand. Sommige patiƫnten hebben, voorafgaand aan deze aandoening, bijvoorbeeld herhaaldelijk infecties aan de vagina of de eikel gehad. Een aantal studies heeft ook een verband aangetoond met (verwondingen ten gevolge van) seksueel misbruik.

Ook hormonale factoren spelen waarschijnlijk mee. Dat verklaart waarom het vooral voorkomt bij vrouwen na de menopauze en waarom ze bij meisjes meestal spontaan verdwijnt of verbetert bij het begin van de puberteit.

Lichen sclerosus is niet besmettelijk. Je kunt het dus niet krijgen door aanraking of (seksueel) contact. Bijf er dus niet mee lopen uit valse schaamte, maar ga naar de huisarts. Die zal een goede zalf voorschrijven.

Lees ook:Ook mannen kunnen pijn bij seks hebben
Lees ook:Stamcel-wetenschappers kweken vagina’s
Lees ook:Trakteer jezelf op een glow in the dark-vagina
Lees ook:Continu orgasme syndroom is eigenlijk onrustig genitaal syndroom
Lees ook:De blanke vagina is een hit in India

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>