Schaamhaar-historie: van harige mossels tot barbiekutjes

VenusStatueAl eerder schreven wij hier bij seks.blog over het feit dat wij denken heel modern te zijn met het scheren van ons schaamhaar, maar dat het in werkelijkheid zo oud is als de wereld.

Eeuwen geleden reeds waren dames in de weer met pincetten, zelf samengestelde ontharingscrèmes en scheermessen van manlief.

Enfin: vandaag de geschiedenis van de schaamhaar-coupes…….

* Zo glad als marmer
De oude Grieken zagen hun vrouwen graag als hun standbeelden: glad en glanzend als marmer. Vooral de dames van de hogere klasse plukten hun schaamhaar weg met een volsella, de grote zus van het pincet. De Romeinen moesten ook niets van beharing in de intieme zones weten. Vanaf het moment dat jonge meisjes schaamhaar kregen, werd het verwijderd met een zelf samengesteld mengsel van ontharingscrème.

* De schaampruik
In het Victoriaanse tijdperk liepen veel vrouwen rond met ‘merkins’, wat letterlijk schaampruikjes betekent. De dames werden geacht om een volle bos te hebben, maar lang niet alle vrouwen hielden daarvan. Ze gebruikten dan dus maar een haarstukje. Rond 1400 werden de pruikjes vooral gedragen door prostituees die krabwondjes als gevolg van soa’s wilden verbergen. Nu worden ze gebruikt door actrices die historisch bloot gaan.

* Wilde bossages
Catherine de Medici, koningin van Frankrijk van 1547 tot 1589, was streng katholiek en promootte de wildgroei van schaamhaar. Meer nog: ze verbood haar hofdames om hun haartjes te verwijderen. Veel dames hielden zich echter niet aan dat verbod.

* Schaamhaar als teken van liefde
In de 19eeuw was het bij de Britse rijken een trend om een plukje schaamhaar van je geliefde te bewaren. In het Schotse museum van de St. Andres Universiteit kan je zelf de verzameling toefjes van een zeker King George VI bekijken.

* Gilette retteketette
Scheermesjesfabrikant Gilette  was de eerste die met gebruik voor thuis kwam. In 1904 lanceerde het een stokje met daaraan twee wegwerpmesjes.

* Vies bah
In mei 1915 stond een vrouw in een mouwloze jurk op de cover van Harper’s Bazaar. Bij het model in kwestie was geen enkel okselhaartje te bespeuren. Niet lang daarna lanceerde Wilkinson Sword een reclamecampagne met de boodschap dat schaamhaar ‘onhygiënisch en onvrouwelijk’ was. De verkoop van scheermesjes voor dames verdubbelde daardoor.

* De bikinilijn
Het tweedelig badpak werd hip in de 60′er jaren. Dat zorgde er ook voor dat de zogenaamde bikinilijn werd geboren. De boel werd in toom gehouden met hete was, een scheermesje of een pincet, zodat het niet meer uit de broekjes piepete.

* Tropisch regenwoud
In juni 1970 pakte Penthouse voor het eerst uit met modellen met een streepje schaamhaar. Negen maanden later publiceerde hun grootste concurrent Playboy ook foto’s van modellen met een toefje. Die laatste bracht in 1971 een nummer uit waarin het Noorse naaktmodel Liv Lindeland schitterde met een volle bos. De bush-bush bleef het hele decennium razend populair.

* De landingsbaan
In 1987 opende schoonheidssalon J. Sisters de deuren in hartje Manhattan. Vrouwen die er langsgingen konden een nieuwe ontharingstechniek uitproberen: de Brazilian wax, het minuscule streepje en voor de rest niks meer. Pas in 2000 raakte deze ontharingsmethode goed ingeburgerd. De reden? In ‘Sex And The City’ werd er uitgebreid over gesproken.

* De blote doos
Als logische ontwikkeling op het minuscule streepje volgde aan het begin van deze eeuw de echte oorlog tegen schaamhaar. Zowel mannen als vrouwen gingen al hun lichaamshaar verwijderen. Alweer onder invloed van de blootbladen wilden vrouwen een een ‘poppendoos’. Dat betekende niet alleen scheren, maar ook nog naar de chirurg voor een designervagina.

* Anno 2011
Natuurlijk kwam er een tegenbeweging. In bladen als Vogue zijn weer vrouwen mét te zien. Nu kan en mag bijna alles: van schaamhaarverf, tot glitters en gekke figuurtjes op je venusheuvel tot schaamhaarpruikjes (la GaGa) of –veertjes in vrolijke kleuren. Zolang je coupe er maar niet onverzorgd uitziet of uit je bikinibroekje piept, blijf je binnen van wat dan ‘kan’ heet.

De geschiedenis van het haar op de venusheuvel, in beeld gebracht op de achterkant van een herenhoofd….

Lees ook:GEZOCHT: vrouwen mèt schaamhaar
Lees ook:Schaamhaar scheren is heus niet alleen van deze tijd
Lees ook:Modemerk geeft ‘modellen’ schaamhaar
Lees ook:Schaamhaar-mode? Tweederde Nederlandse vrouwen is kaal down under!
Lees ook:TREND 2012: schaamhaar is terug van weg geweest!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>