Dokter Google is populairder dan de vulva-poli

Jonge vrouwen raadplegen liever dokter Google, dan dat ze naar de huisarts gaan.

Vooral bij intieme gezondheidsproblemen waar zij zich voor schamen is dit het geval…….

Dat blijkt uit een onderzoek onder 1000 Britse vrouwen gehouden door een fabrikant van vaginale gels, meldt Gezondheidsnet.nl.

Jonge vrouwen tussen de 18 en 24 vermijden vaak zelfs de huisarts en vertrouwen volledig op online advies. Zij hebben 3x zoveel schaamte als vrouwen van 55+. Dit geldt vooral als de huisarts een blanke man is.

Meer dan de helft zoekt binnen 12 uur op internet naar informatie over haar kwaal. Slechts 7% maakt direct een afspraak bij de huisarts. Gemiddeld bezoekt een jonge vrouw met klachten rond de vulva pas na 22 dagen een arts.

Driekwart van de jonge vrouwen die zelf een diagnose stellen, gaat zelden over tot behandeling en ook met familie en vriendinen worden intieme gezondheidsproblemen niet besproken.

Vrouwen boven de 55 jaar zijn veel minder preuts. Die praten er veel gemakkelijker over met zowel familie als vriendinnen en gaan naar de huisarts met dit soort klachten.

De onderzoekers denken dat dit een van de redenen is waarom meer dan de helft van de jonge seksueel actieve vrouwen onbekend is met vaginitis en bacteriƫle vaginose, of een terugkerende blaasontsteking na seks.

En dat terwijl het veelvoorkomende aandoeningen zijn met serieuze gevolgen, die echter makkelijk te bestrijden is.

In Nederland zijn sinds een aantal jaren speciale vulva-poli’s waar je als vrouw ook kunt vragen om door een vrouwelijke arts bekeken te worden.

Illustratie: Tjarda de Vries voor ‘Mea Vulva’

Lees ook:Neem vaker vagina in de mond!
Lees ook:Deventer heeft Vulva – poli
Lees ook:Na vulva-kliniek nu ook penis-poli geopend
Lees ook:Gratis SOA-testcentra kunnen toeloop niet meer aan
Lees ook:Ook mannen kunnen pijn bij seks hebben

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>