De nog omstreden ‘lokpuber’ om pedo’s op te sporen

Hoe spoor je volwassenen op die via internet een afspraakje willen maken met minderjarigen voor seks?

Het Landelijk Parket startte in 2010 een experiment waarin zedenrechercheurs zich voordeden als minderjarigen, ook wel ‘lokpubers’ genoemd.

Op verschillende sites logden zij in als kind en als een man of een vrouw daar op inging en het tot een afspraak kwam, werden ze opgepakt……….

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag een man uit Leiden vrijgesproken die opgespoord was door inzet van een lokpuber.

Door deze uitspraak is het voor het Openbaar Ministerie, die deze zaak als een testcase ziet, op dit moment niet mogelijk om groomers die door lokpubers zijn opgespoord te vervolgen.

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat driekwart (72%) van de jongeren vindt dat de politie alle mogelijke middelen moet kunnen inzetten om groomers op te sporen. Ook lokpubers dus, zeggen twee op de drie ondervraagden. Toch denkt de meerderheid (56%) dat het wijzen van minderjarigen op de gevaren van groomers beter helpt dan het inzetten van lokpubers. Van de ondervraagde middelbare scholieren heeft slechts 14 procent op school voorlichting gehad over grooming.

Veel jongeren worden op internet op een seksueel getinte manier benaderd door een vreemde: een derde (32%) van de ondervraagden is dit wel eens overkomen. Van deze groep overkwam dit 70 procent toen zij jonger dan 16 waren. Een meisje dat meedeed aan het onderzoek, schrijft: “Het gebeurde op Hyves. Een volwassen man die alleen bevriend was met meisjes van rond de 14 waarvan je de borsten bijna kon zien. Hij zei ‘Jouw gezicht is mooi, mannen willen meer van je zien’ en stuurde een vriendenverzoek.”

Lees HIER meer ervaringen van jongeren. Let op: expliciete content!

Lees ook:Sextingen lijkt steeds normaler
Lees ook:Jongeren hebben veel last van online seksuele intimidaties
Lees ook:Nederlandse jongeren sextingen niet zoveel
Lees ook:Een seks-chat met een minderjarige eindigt in de cel
Lees ook:1 op de 7 meiden van 14 jaar is geen maagd meer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>