Penis-operatie na dwarslaesie lijkt hoopvol

Voor duizenden mannen die het gevoel in hun geslacht zijn verloren (veelal na een dwarslaesie), gloort er hoop.

Plastisch chirurg Max Overgoor van Isala Klinieken in Zwolle en kinderuroloog Tom de Jong van UMC Utrecht hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waardoor het zakie weer wordt geprikkeld……….

De hersteloperatie, waarbij de arts 2 zenuwen met elkaar verbindt, is inmiddels uitgevoerd bij 28 mannen met een lage dwarslaesie. Na een half jaar keerde bij 25 van hen het gevoel terug. Zij konden vóór de ingreep wel een erectie en een zaadlozing krijgen, maar voelden daarvan niets.

“Het geslachtsdeel hoort weer bij het lichaam,’’ omschrijft Overgoor het effect. Na de operatie is er wel ‘huiswerk’ vereist om het juiste gevoel op te wekken. Als de eikel wordt aangeraakt, voelen patiënten dat in 1ste instantie als gekriebel in de lies.

Maar omdat hersenen kunnen leren, snapt het brein bij regelmatige stimulatie dat het niet de lies, maar het geslachtsdeel betreft. Eenderde van de succesvol geopereerde patiënten voelt niet alleen zijn penis weer, maar krijgt ook de erogene sensaties terug.

Lees ook:Dwarsleasie patiënten die de seks weer voelen
Lees ook:Mannen met dwarsleasie kunnen gevoel in penis terugkrijgen
Lees ook:Operatie voor vrouwen met dwarslaesie die gevoel in vagina terugbrengt
Lees ook:Kijkoperatie bij liesbreuk verbetert seksleven mannen
Lees ook:Als de pollen rondvliegen stort het seksleven van hooikoorts-patiënten in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>