Negeer het operatiemes: vrouwen kunnen zelf hun seksspieren trainen

Afgelopen weekend hadden we een berichtje over David Matlock, oftwel: Dokter Vagina.

Hij opereerde reeds tienduizenden vrouwen om hen van een strakkere vagina te voorzien en ook nog eens hun G-spot te vergroten.

Over die laatste spot schreven wij gisteren reeds een informatief bericht.

Vandaag gaan we het hebben over verslapping van de bekkenbodem. Het is helemaal niet nodig om daarvoor onder het mes te gaan. Net als andere spiergroepen van ons lichaam, is de ‘pelvis-zône’ heel goed te trainen.

“Sterke bekkenbodemspieren maken seks sensationeel”, zegt de bekende Amerikaanse sekstherapeute Laura Berman in haar boek ‘The passion prescription’. Ze ondersteunen namelijk niet alleen alle organen in het bekken: van de blaas tot en met de baarmoeder, het zijn ook de seksspieren……………

Na een bevalling kunnen de bekkenbodemspieren verslapt en beschadigd zijn. Dat kan tot stressincontinentie leiden en ook tot verzakking van de baarmoeder. Soms heeft een vrouw door slappe bekkenbodemspieren ook minder lekkere seks en heeft ze moeite om tot orgasme te komen. Ongeveer een kwart van de jonge moeders heeft na de bevalling een tijdje last van deze slapte met gepaard gaande verschijnselen.

Laura Berman: “Wanneer je de bekenbodem net zo traint als de andere spieren van je lichaam, zal de bloedtoevoer naar de vagina toenemen, de vaginale vochtigheid en de vaginale spanning. Je wordt ook opgewondener van seks. En doordat de bekkenbodemspieren beter kunnen samentrekken, verhoogt trainen de intensiteit van het orgasme. Daarbij maakt het de vaginale opening strakker, wat de sensatie verhoogt bij geslachtsgemeenschap voor jou en je partner.”

In 1948 stelde Arnold Kegel al voor stressincontinentie te bestrijden door het doen van bekkenbodemspieroefeningen. Hij gaf een beschrijving van deze oefeningen, die later naar hem zijn genoemd. De bedoeling ervan is de kracht van de bekkenbodemspieren te vergroten en sterkere samentrekkingsreflexen te ontwikkelen als de druk in de buikholte plotseling toeneemt. Daarvoor moet iemand leren de bekkenbodemspieren los van de andere spieren te oefenen.

Om te weten waar de bekkenbodemspieren zich precies bevinden, moet je op een stoel gaan zitten met je knieën en voeten wijd uit elkaar. Leg dan je ellebogen op de knieën. Je voelt nu hoe de (ontspannen) bekkenbodemspieren licht tegen de stoelzitting drukken. Als je ze aanspant (alsof je je plas wilt ophouden of een wind gaat tegenhouden), voel je ze wat losser van de zitting komen.

Dit klinkt makkelijk, maar meestal gaat iemand die de bekkenbodemspieren wil aanspannen onwillekeurig de billen dichtknijpen, de buik intrekken, de benen tegen elkaar drukken en de adem inhouden. Dat is echter niet de bedoeling, want daarbij gebruik je de bekkenbodemspieren niet. Je moet proberen de urinebuis en de anus op te trekken en af te sluiten: dan pas treden deze spieren in werking. Het kost tijd om de oefeningen goed te leren uitvoeren. Je moet proberen ze regelmatig te doen, zowel zittend als staand.

Nogmaals, als je deze oefeningen doet, moet je alleen de bekkenbodemspieren aanspannen. Je mag je buik-, bil- of beenspieren niet gebruiken en je moet gewoon blijven ademhalen. Span je bekkenbodemspieren één tot drie keer achter elkaar aan voordat je ze weer loslaat. Deze oefening moet je vaak herhalen: 50 keer per dag is prima om te beginnen. Je kunt ook bekkenbodemspieren leren oefenen onder leiding van een fysiotherapeut(e).

Je kunt het leren aanspannen van je bekkenbodemspier ook oefenen door een vinger in je vagina in te brengen en dan te proberen in je vinger te knijpen. Let hierbij op dat je de bil-, been- of buikspieren niet aanspant. Een andere oefening is dat je op toilet gaat zitten als je voelt dat je moet plassen, en dat je dan de urine nog een tijdje probeert op te houden. Ook hierbij span je de bekkenbodemspier goed aan.

Wanneer je wat gevorderder bent kun je de training van de pelvis-zône oevral doen. Wanneer je in de file staat of in de rij voor de kassa of als je zomaar een film zi te kijken. oefening baart kunst. Als je eenmaal exact te ‘pakken’ hebt om welke spieren het gaat, wordt het aanspannen ervan en weer ontspannen steeds makkelijke en zal het je seksleven verrijken. Mannen zijn vaak stomverbaasd (en verrukt) als ze geconfronteerd worden met een vrouw die haar spieren ‘daar’ beheerst. Succes en veel plezier!

Volgende week wat oefeningen voor gevorderden!

Lees ook:Vaginisme: je wilt wel, maar kunt geen seks hebben
Lees ook:Kegelen met je vagina
Lees ook:Vaginaal gewichtheffen
Lees ook:Elvie, de intiemste personal trainer voor vrouwen
Lees ook:Ook mannen aan de bekkenbodemspier-training: betere erecties

1 Reacties // Reageer

One thought on “Negeer het operatiemes: vrouwen kunnen zelf hun seksspieren trainen

 1. Cora

  Goed artikel.
  het wordt echter afgeraden om de bekkenbodemspieren te trainen op het toilet. Dat kun je een keer doen om ze te localiseren, maar als je ze zo gaat trainen dan leer je jezelf aan dat je je blaas niet volledig leegt.
  Beter is om ze droog of tijdens het vrijen te trainen. Voor de man is het ook goed om ze te trainen.
  Voor begeleide oefeningen: kijk eens op http://headsex.nl/index.php/nl/oerkracht-vrouw.html en download de oefeningen.

  Cora Emens, sekscoach.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>