Grootse mannen hebben kleine ‘Jannen’

‘Kleine mannen hebben grote Jannen’ is de uitdrukking, die weleens waar zou kunnen zijn.

In ieder geval klopt het omgekeerde: hoe meer energie mannen investeren in het zo gespierd en indrukwekkend mogelijk maken van hun lichaam, des te kleiner zijn hun geslachtsorganen……..

Op de apenrots is het duidelijk. In vergelijking met de mens is de penis van een gorilla een ‘fluitje van een cent’. Zo dun als een potloodje en in opgewonden staat amper enkele centimeter groot.

Een vergelijkende studie in het vakblad Evolution stelt dat dit de regel is: dieren waarvan de mannetjes moeten vechten om er een harem op na te kunnen houden, zoals gorilla’s, moeten flink investeren in een indrukwekkend lijf, al was het maar om de gevechten te kunnen winnen. Maar die investering gaat ten koste van inspanningen om imposante geslachtsorganen te ontwikkelen en te houden.

De studie onderzocht dit fenomeen bij zeezoogdieren zoals walrussen, zeeolifanten, zeeleeuwen en zeehonden. Het verband was opvallend: hoe groter de harem van een mannetje, hoe indrukwekkender zijn lijf, maar hoe futieler zijn penis en testikels.

De logica van het verhaal is dat vechtende mannetjesdieren het beste in een sterke body kunnen investeren. Terwijl voor dieren waarbij de strijd tussen mannen zich vooral afspeelt in het lichaam van de vrouw, met name de productie van zaadcellen (en dus het doorgeven van hun DNA) en de kracht waarmee zij hun zaad kunnen spuiten belangrijk zijn.

Investeren in een lichaam en in geslachtsorganen zijn verschillende evolutionaire strategieën, volgens de wetenschappers. Ik heb me weleens laten vertellen dat bodybuilders hele kleine piemels hebben. Dus wellicht gaat het ook wel echt voor de mensheid op.

Lees ook:Man maakt na afwijzing door vriendin documentaire over zijn kleine penis
Lees ook:De penis van een mensen-man is sowieso groot: dus zeur niet
Lees ook:Menno Schilthuizen: professor op het gebied van penis en vagina
Lees ook:Seks op te jonge leeftijd verstoort groei genitaliën
Lees ook:Nieuwslezeres zeikt mannelijke collega af met ‘zijn kleine ding’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>