De Druiper steekt zijn rotkop weer op en de antibiotica zijn een beetje moe

SuperBacterieGonorroe: het klinkt als een kwaal uit de vorige eeuw, die we sinds de geweldige Alexander Fleming en zijn penicilline niet meer vrezen.

Maar nee dus! Opnieuw wordt de noodklok geluid over de resistentie van gonokokken, de bacteriën die de zogenaamde Druiper veroorzaken, tegen antibiotica.

Zo schrijft Medisch Contact.

Onderzoekers waarschuwen dat er straks geen antimicrobiële middelen meer beschikbaar zijn om gonorroe te behandelen.

Jaarlijks worden ongeveer 6000 gevallen van gonorroe vastgesteld in Nederland. In Engeland is het de tweede meest voorkomende bacteriële seksueel overdraagbare aandoening.

De infectie kan worden overgedragen door onbeschermde vaginale, orale of anale seks. Gonorroe kan leiden tot onvruchtbaarheid of tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een zwangere vrouw kan gonorroe overdragen op haar baby.

Dame Sally Davies, de Britse chief medical officer die de regering adviseert over medische zaken, zegt: “We hebben de afgelopen 10 jaar een verontrustende toename van het aantal gevallen van antibioticaresistente gonorroe gezien.”

De gemiddelde MIC (minimal inhibitory concentration; laagste concentratie antibiotica die de zichtbare groei van een bacterie verhindert) in 2010 verdubbelde ruimschoots ten opzicht van 2007.

Recentelijk berichtte het NTvG dat er nog geen resistentie is tegen het huidige middel van eerste keus, ceftriaxon, is gerapporteerd, maar wel verminderd gevoelige stammen voor cefotaxim.

Ondanks de in 2004 gereviseerde NHG-Standaard wordt ciprofloxacine bij gonorroe nog regelmatig voorgeschreven. In 2010 was dit bij een kwart van de patiënten zo. Het zou alleen gegeven mogen worden als het resistentiepatroon bekend is.

Met andere woorden: niet wij, ook niet de medicijnen, maar de bacteriën zelf zijn zo ‘slim’ ongevoelig te worden voor bepaalde middelen en als de meest straffe antibiotica wordt ingezet en de bateriën worden ook daar resistent voor: dan zitten we pas echt ‘met de pik in de zalf’. (oud Vlaams gezegde)

Lees ook:De Druiper wordt steeds on(be)handelbaarder
Lees ook:De Druiper is volop terug en reageert niet meer op antibiotica
Lees ook:‘De druiper’ is een soa die steeds lastiger te genezen is
Lees ook:De Druiper is bezig aan een nieuwe opmars
Lees ook:Super seksbacterie zaait paniek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>