Seksuele problemen bij het syndroom van Sjoegren

VenusWithSjogrenHet Reumafonds financiert een nieuwe studie naar seksuele klachten bij het syndroom van Sjoegren.

Een probleem dat lang onderbelicht is gebleven, omdat het een taboe is……….

Onderzoeker en reumatoloog in opleiding Jolien van Nimwegen gaat in het UMC Groningen (UMCG) proberen zowel de oorzaken te achterhalen als de bestaande behandeling verbeteren.

Tijdens haar studie geneeskunde in Groningen liep Jolien van Nimwegen mee met de spreekuren van prof. dr. Hendrika Bootsma, reumatoloog in het UMCG en expert op het gebied van het syndroom van Sjoegren.

De impact die het syndroom van Sjoegren heeft op iemands leven trof haar enorm.

“Sjoegren is een chronische ziekte waarbij klieren zoals traan- en speekselklieren ontstoken raken. Op de spreekuren zag ik dat het niet alleen een droge mond en droge ogen veroorzaakt, maar veel meer problemen geeft, ook met seksualiteit. En eigenlijk is daar nog maar weinig over bekend.”

Van Nimwegen is blij dat ze na haar afstuderen nu de kans krijgt om als arts-onderzoeker reumatologie en klinische immunologie iets te kunnen betekenen voor mensen met het syndroom van Sjoegren.

Volgens de onderzoekster heeft meer dan de helft van de vrouwen met het syndroom van Sjoegren seksuele klachten. “De meest voorkomende klacht is vaginale droogte. Daarnaast kunnen patienten pijn hebben, minder zin in vrijen krijgen of moeite hebben om een orgasme te bereiken. Door de vaginale droogte zijn vrouwen ook vatbaarder voor schimmelinfecties.”

De ernst van de klachten varieert en daarmee ook de mogelijke oplossing. Van Nimwegen: “Soms kan een bevochtigende gel voldoende helpen. Maar er zijn ook patienten die helemaal geen seks meer kunnen hebben. Voor veel mensen is het niet gemakkelijk om over seksuele klachten te praten. Dat geldt ook voor artsen. Het onderwerp krijgt langzamerhand gelukkig wel meer aandacht. Als een patient weet dat de klachten worden veroorzaakt door de ziekte, zal het makkelijker voor haar zijn om het met de reumatoloog te bespreken.”

Om inzicht te krijgen in de oorzaken van de seksuele klachten gaat Van Nimwegen eerst bestuderen welke veranderingen er optreden in de vagina bij vrouwen met het syndroom van Sjoegren. Ze vermoedt dat het afweersysteem er een ontstekingsreactie veroorzaakt.

Voor dit onderzoek zal nauw worden samengewerkt met de afdeling Gynaecologie in Groningen. Tegelijkertijd zal een onderzoek worden gedaan naar het effect van een biological, een van de moderne reumaremmers.

“Naast het effect van dit medicijn op de ziekteactiviteit zullen we bij vrouwelijke deelnemers ook het effect ervan op seksuele klachten onderzoeken.”

Jolien van Nimwegen zoekt nog deelnemers voor het onderzoek naar de biological. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via [email protected].

U ontvangt dan een brief met nadere informatie over het onderzoek, die u aan uw eigen reumatoloog kan geven, zodat uw reumatoloog kan beoordelen of u geschikt bent voor het onderzoek.

Lees ook:Continu orgasme syndroom is eigenlijk onrustig genitaal syndroom
Lees ook:Masturberen tegen rusteloze benen
Lees ook:Gitaristentepels en het Cello-scrotum
Lees ook:Na borstkanker hebben vrouwen meer begeleiding nodig op seksueel gebied
Lees ook:Bij vaginisme wordt het walgings-mechanisme niet uitgeschakeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>