Waarom ‘geen seks’ ook lekker kan zijn

Deze site heet seks.blog en niet geenseks.blog en toch is het interessant om te kijken naar een (tijdelijk) leven zonder lijfelijke lusten.

Nu krijgt het celibaat door de wantoestanden in de Rooms Katholieke kerk een steeds slechtere naam.

Die zogenaamde ‘geen seks’ heeft de wereld dan ook weinig goeds gebracht. Maar dit afgelopen valentijnsweekend las ikĀ 4 goede redenen om geen seks te hebben……………..

GEZONDHEID
Regelmatige seks mag dan goed zijn voor je algemene gezondheid, maar je loopt wel kans een seksueel overdraagbare aandoening op te lopen of te verspreiden. Zeker als je niet een monogame relatie hebt. Onthouding is tevens de zekerste manier om zwangerschap te vermijden.

INTIMITEIT
Seks is verbonden aan intimiteit. Als er geen mensen zijn die goed genoeg zijn, of als je net erg gekwetst bent, dan is een (tijdelijk) celibaat de beste optie. Ook om seksverslaving tegen te gaan is onthouding een goede oplossing (of poging).

TIJD
Seks (en een relatie) kost tijd. Dat kan kostbare tijd zijn die je niet spendeert aan je studies, je werk of jezelf. Ook kan het tekort aan tijd leiden tot seksuele onthouding, omdat partners geen tijd hebben voor elkaar of ver weg wonen.

MACHT
Kiezen om geen seks te hebben kan je een machtig gevoel geven, een gevoel van controle en een doel in je leven. Het maakt ook veel mentale en emotionele energie vrij, die normaal naar je seksleven gaat. Hierdoor heb je tijd om te werken aan jezelf, je zelfvertrouwen op te bouwen en je leven zinvoller te maken.

Dit alles kan ik onderschrijven. We zijn altijd maar bezig met: wat wil ik nog? of: wat kan er nog meer? Maar soms is het ook verfrissend om eens te ontdekken waar je zonder kunt in je leven. Of in elk geval een tijdje.

Het is heel verhelderend voor lichaam en geest om eens een tijdje niet aan seks te doen. Zeker als je niet weet wat je op het gebied van liefde, lust en leven wilt. Doe het dan eens een tijdje niet, ga ook niet op zoek naar iemand met wie je een relatie of seks wilt. Het gekke is dat als je die krampachtigheid loslaat, je zo iemand dan in de praktijk veel eerder tegenkomt. Dan is het ook vroeg genoeg om je celibaat weer te doorbreken.

Ennuh: het is met seks net als met fietsen en zwemmen: je verleert het nooit echt!

Illustratie: ‘De schoonheid van een leven zonder seks’, Studio Ping voor HAPPINEZ

Lees ook:Celibaat: mooi gebaar in onze tijd
Lees ook:Sexorexia
Lees ook:Hoe (on-)gezond is het om een tijd geen seks te hebben?
Lees ook:40 dagen met seks ook lastig
Lees ook:Mannen sterven jonger van seksuele frustraties

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Waarom ‘geen seks’ ook lekker kan zijn

  1. Pingback: Van zoveel seks op straat word je impotent | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>