‘Hallo schat, die soa heb je van mij hoor’

Voormalige sekspartners krijgen vaak niet te horen dat er, vaak achteraf bekeken,  een seksueel overdraagbare aandoening in het spel was.

Of patiënten met gonorroe, syfilis of hiv hun sekspartners waarschuwen, hangt af van hun seksuele voorkeur en hun geslacht.

Homo-mannen doen dat heel goed als zij hun seks-partners nog kennen, heterovrouwen ook, maar hetero-mannen zijn te gemakzuchtig………..

De partnerwaarschuwing kan dus veel beter, zegt het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) na een onderzoek, waarover SP!TS vandaag bericht.

Eline Op de Coul, senior epidemioloog bij het RIVM, onderzocht verschillende soa-databases met collega’s. Zij bestudeerden 304 mannen die seks hebben met mannen, 33 heteroseksuele mannen en 35 vrouwen bij wie tussen 2010 en 2012 hiv, syfilis en/of gonorroe werd gevonden.

“We wilden weten hoe goed de partnerwaarschuwing werkt in de praktijk met als doel het terugdringen van geslachtsziekten.”

Homomannen rapporteerden gemiddeld 6,7 sekspartners, berekend over verschillende perioden, heteromannen 3,8 en vrouwen 2,3 sekspartners. De homoseksuele mannen konden 46% van hun partners identificeren, maar die werden wel in 92% van de gevallen op de hoogte gebracht van het bestaan van de geslachtziekte bij hun ex-sekspartner.

Van de heteroseksuele mannen wist 63% de (ex-)partners te achterhalen, maart werd maar in 76% o van de soa-gevallen ingelicht.

Heteroseksuele vrouwen doen dat beter. 87% wist de sekspartners te achterhalen en 83% van alle exen werd op de hoogte gebracht van de geslachtsziekte.

“Vrouwen doen het relatief beter dan de heteromannen omdat ze vaker de gevolgen van een soa zoals bijvoorbeeld chlamydia ervaren dan mannen. Ze gaan daar bewuster en verantwoordelijker mee om. Dat is eerder gebleken uit andere studies”, zegt Op de Coul.

Het informeren van de (ex-)sekspartner over de geslachtsziekte bleek erg belangrijk: bij eenderde tot de helft van de bekende sekspartners werd ook daadwerkelijk een geslachtsziekte vastgesteld, aldus het RIVM.

Lees ook:Spread the love, don’t spread the disease
Lees ook:70% van de erectiepillen in Nederland is illegaal en dat is niet zonder risico
Lees ook:Lengte telt wel degelijk bij seks
Lees ook:Hetero-mannen dromen van de hoeveelheid seks van homo-broeders
Lees ook:Lesbische hersens reageren als hetero-mannen op seksstofjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>