Maak soa-testen voor swingers gratis

SwingersTests bij alle soa-poli’s in Nederland zouden gratis moeten blijven voor swingers, mensen die aan partnerruil doen.

Daarvoor pleit Laura Spauwen van de GGD Zuid-Limburg voor.

Zij deed onderzoek gedaan naar risicogedrag als gevolg van drugsgebruik onder swingers in Limburg.

Daaruit bleek dat ongeveer de helft soms drugs gebruikt tijdens swingersfeesten, vooral als die bij particulieren plaatsvinden. Paren die naar clubs gaan, gebruiken minder drugs, mede omdat dat daar verboden is.

Staatssecretaris Martin van Rijn besloot vorig jaar juist dat de gratis test voor hoerenlopers en mensen met wisselende contacten niet meer gratis was.

Onder invloed van drugs, waaronder MDMA, GHB, lachgas en cannabis, doen swingers vaak dingen waardoor ze een groter risico lopen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Vooral bij vrouwen zag Spauwen effect daarvan.

“Onder invloed van alcohol en drugs doe je blijkbaar toch meer en andere dingen dan je van tevoren van plan was. Seks met meer partners, geen condooms gebruiken, langer seks hebben.”

Daarmee wordt de kans groter dat er weefsel beschadigt, waardoor ook de kans dat iemand een soa oploopt, groter wordt, legt Spauwen uit.

Bij de mannen die de vragenlijst invulden, zag Spauwen geen relatie tussen drugsgebruik en soa’s, maar dat wil niet zeggen dat er daadwerkelijk geen verband is. Mogelijk was de onderzoeksgroep te klein of hebben de mannen sociaal wenselijke antwoorden gegeven..

Spauwen meent dat partnerruilers een duidelijke risicogroep vormen, voor wie het goed zou zijn als ze zich gratis kunnen laten testen op soa’s.

“En als ze dan binnen zijn bij de GGD, moeten swingers ook goed voorgelicht worden over druggebruik en de risico’s die zij lopen.”

Andere risicogroepen, zoals prostituees en mannen die seks hebben met mannen, kunnen zich wel kosteloos laten testen.

Lees ook:NL jongeren weten alles en toch heeft helft weleens onveilige seks
Lees ook:Prostitutie is verboden in Chicago, maar hoeren ‘bedienen’ politie gratis
Lees ook:Chem-seks: neuken met alles en iedereen en dat dagen achter elkaar
Lees ook:Kauw je piemel stijf!
Lees ook:De open lucht orgieën van Cap d’Agde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>