Allochtone Nederlanders doen vaker een SOA-test dan autochtone

Nederlanders van niet-westerse afkomst doen vaker een SOA-test dan autochtone Nederlanders. En het verschil is behoorlijk.

Van de niet-westerse allochtone Nederlanders liet 10,3% zich het afgelopen jaar testen op hiv en 12% op een andere soa. Bij autochtone Nederlanders was dat respectievelijk 4,8% en 5,2%.

Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit.

“Uit eerdere onderzoeken weten we dat bijvoorbeeld Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst seksueel actiever zijn. Het is goed om te zien dat zij de weg naar de testklinieken weten te vinden”, aldus senior onderzoeker Hanneke de Graaf vandaag in De Telegraaf.

Jongeren tussen de 17 en 25 jaar lopen meer risico op een infectie dan de groep die ouder is.

Ruim 20% van de 17 t/m 24-jarigen had meer dan 1 sekspartner in de afgelopen 12 maanden. Voor een kleine 17% was de laatste partner een los contact. Voor 7,1% van de jongeren zelfs zonder condoom.

De Graaf: “Deze cijfers bevestigen dat aandacht voor veilige seksuele contacten vooral voor jongeren belangrijk blijft.”

De cijfers worden vandaag gepubliceerd op het ‘Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks’ van Soa Aids Nederland in het kader van Wereld AIDS Dag.

Lees ook:Eerst neuken dan zoenen?
Lees ook:Marokkaanse sekslessen
Lees ook:Sekservaringen Nederlandse en allochtone jongeren verschillen sterk
Lees ook:Aids is doodsoorzaak nummer 1 in Ermelo
Lees ook:Toename soa’s zo na de zomervakantie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>