Vaginisme: veel vrouwen lijden in stilte

Het is de geest van deze tijd: we zijn drukdrukdruk, we hebben een hartstikke leuk gezin en ziek zijn we niet. Dat laatste wordt door velen gezien als een vorm van falen.

Laat staan als je seksleven niet op rolletjes loopt, omdat hij last heeft van erectieproblemen of dat zij vaginisme heeft.

Het blijkt dan ook dat miljoenen vrouwen, ook in de westerse wereld, in stilte lijden aan pijn bij het vrijen, veroorzaakt door een vagina ‘die op slot zit’…..

Daarover bericht The Daily Mail.

Dat het bij de eerste keer seks met een partner allemaal niet zo soepeltjes verloopt is normaal. Door stress en onbekendheid spannen de spieren in de bekkenbodem van een

Maar als het lichaam er echter voor zorgt dat ook de vaginale spieren aanspannen als een vrouw een tampon inbrengt of een gynaecologisch onderzoek ondergaat, is dat andere koek. Heel wat vrouwen lijden dan ook aan vaginisme zonder dat ze het zelf beseffen.

De oorzaken ervan zijn vaak moeilijk te achterhalen. Bij sommigen wordt het veroorzaakt door een seksueel trauma van aanranding, dan wel verkrachting of een letterlijke en figuurlijke pijnlijke ervaring bij het vrijen.

Op het moment dat ze weer aan die momenten denken, verkrampt hun lichaam en ook hun vagina waardoor het intieme contact opnieuw als pijnlijk is en er een vicieuze cirkel ontstaat. Het samenknijpen van de spieren in de bekkenbodem gebeurt als in een reflex en meestal buiten de wil van de vrouw om, zodat zij daar gefrustreerd over raakt en seks er dan maar helemaal aan geven.

Maar het is belangrijk er juist wel wat aan te doen. Tegenwoordig zijn er ook in Nederland speciale bekkenbodem-therapeutes, die ook vrouwen met ongewenst urineverlies helpen.

Het trainen van de spieren rond onze geslachtsorganen is niet anders dan het trainen van buik, billen, bovenbenen. Oefening baart kunst.

Bij de collega’s van Vice.com las ik de getuigenis van een Australische jonge vrouw, die heel lang geen seks kon hebben en er af en toe nog aan lijdt. Ook een getuigenis in onderstaande reportage van TLC.

Lees ook:Kegelen met je vagina
Lees ook:Vaginisme: je wilt wel, maar kunt geen seks hebben
Lees ook:Nog even over pijn bij het vrijen na een bevalling
Lees ook:Klaarkomen in de sportschool
Lees ook:Een vaginistische vrouw zit op slot

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vaginisme: veel vrouwen lijden in stilte

  1. Lia

    Wie meer informatie, tips, oefeningen en oplossingen zoekt wil ik graag wijzen op de website http://www.vaginisme.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>