Koffie, poepen en seks: het zijn triggers voor een hersenbloeding

Je enorm opwinden, je neus snuiten, koffie en cola drinken en het snuiten van de neus of niezen.

Maar ook schrikken, seks, lichamelijke inspanning en persen van ontlasting vergroten de kans op het knappen van een verwijd of uitstulpend bloedvat……….

Dat blijkt uit onderzoek van Monique Vlak van de Universiteit Utrecht. Zij promoveert vandaag op de risicofactoren voor het krijgen van het specifieke soort subarachnoidale hersenbloeding (SAB).

Een SAB wordt in 90% van de gevallen veroorzaakt door het knappen van een aneurysma. Vaak worden mensen rond de 50 jaar erdoor getroffen en een kwart tot de helft van de patiënten overlijdt eraan.

In 5% van alle beroertes betreft het een SAB. Dat zijn er na schatting ruim 9000 jaarbasis. Volgens de onderzoekster zijn koffiedrinken en lichamelijke inspanning de grootste ‘triggers’.

Verder ontdekte de promovenda dat patiënten met cystenieren een 7x zo hoge kans hebben op het knappen van een aneurysma. Ook rokers met een hoge bloeddruk hebben een sterk verhoogd risico op een aneurysma.

Alleen maar angstaanjagend nieuws? En je keutel, je niesbui of je seks inhouden? Nee, want regelmatig sporten verlaagt het risico. Als een aneurysma zich echter eenmaal heeft ontwikkeld, is het risico groter op het knappen ervan kort na een lichamelijke inspanning.

Lees ook:Bier na stevige seks goed idee
Lees ook:Mannelijke hartpatiënten willen meer aandacht voor seksueel functioneren
Lees ook:HartKliniek opent spreekuur voor seksvragen
Lees ook:Door de erectiemddelen geen seks meer kunnen zien
Lees ook:Eenderde van keelkankers veroorzaakt door orale seks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>