SM wetenschappelijk verklaard: pijn is soms fijn!

Voor alle mensen die zich helemaal niets kan voorstellen bij de combinatie van seks en pijn is er nu enige wetenschappelijke duiding.

Pijn kan behalve een vloekkanonade, drift en andere negatieve expressies, ook plezierige emoties veroorzaken.

Namelijk als de intensiteit van de pijn onverwachts meevalt. Het blije wegfietsen bij de tandarts als het meeviel, is daar een voorbeeld van…..

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Oslo in het wetenschappelijk tijdschrift PAIN.

Als een pijnlijke ervaring zoals het stoten van een teen of het beetpakken van een hete pan bij mensen minder hard aankomt dan van tevoren verwacht, worden hersengebieden geactiveerd die betrokken zijn bij opluchting en plezier.

Delen van het brein die worden geassocieerd met pijn zijn in dat geval veel minder actief.

“Het valt te begrijpen dat pijn minder hevig wordt ervaren als iemand beseft dat het veel erger had kunnen zijn”, verklaart hoofdonderzoeker Siri Leknes op nieuwssite Physorg.com. ”Maar wat we niet hadden verwacht, is dat pijn kan worden ervaren als iets plezierigs.”

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen zich te laten voorbereiden op een pijnlijke ervaring. Vervolgens werden de armen van de deelnemers aan het experiment blootgesteld aan hitte van verschillende intensiteiten, terwijl er een MRI-scan van hun hersenen werd gemaakt.

Als de hitte heviger of vergelijkbaar was met de ervaring waar de proefpersonen zich op hadden ingesteld, werden vooral hersengebieden actief die betrokken zijn bij gevoelens van pijn. Maar wanneer de hitte minder intens was dan verwacht, activeerde de pijn vooral hersengebieden die worden geassocieerd met emoties van opluchting en plezier.

“De meest logische verklaring is dat de proefpersonen op het ergste waren voorbereid en zich opgelucht voelden toen de pijn minder erg was dan ze hadden gevreesd”, verklaart Leknes. In andere woorden: een gevoel van opluchting kan sterk genoeg zijn om een negatieve ervaring als pijn om te buigen in een sensatie die comfortabel of zelfs plezierig is.

Een andere reden is dat in het brein pijn en plezier heel dicht bij elkaar liggen. Zo worden zowel tijdens pijn als tijdens een orgasme dezelfde delen van de hersenen actief, laat staan als beide zaken gecombineerd worden.

Lees ook:Vrouwen gaan inderdaad ‘out of control’ als ze klaarkomen
Lees ook:‘Van porna gaan vrouwen slechter zien’
Lees ook:Wat een orgasme allemaal met de hersenen van een vrouw doet
Lees ook:Hersenonderzoekster scant eigen orgasme
Lees ook:Seks in de strijd tegen dementie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>